MENIU

Gheorghe Dinică: Nu există filme bune sau mai puţin bune în cariera mea

Foto: cinemarx.ro

Actorul Gheorghe Dinică, distribuit în primul horror din carieră, alături de Maia Morgenstern, Ana Szeles şi Talia Shire, spune că experienţa americană legată de acest film a fost interesantă şi că, pentru el, plăcerea de a juca este mai presus de împărţirea filmelor în "bune sau mai puţin bune".

La 75 de ani, maestrul Gheorghe Dinică a intrat, la al 97-lea rol de film din carieră, şi în zona genului horror. Şi nu oricum, ci într-o producţie realizată de maeştrii genului, americanii. Înainte de premiera acesteia, marele actor aşteaptă şi se pregăteşte pentru alta - intrarea în cinematografe a primului film la care a lucrat cu Stere Gulea.

Reporter: Care este subiectul filmului "C.F" şi cine mai face parte din distribuţie? 

Gheorghe Dinică: Este o producţie americană, regizată de Peter Engert, un film altfel decât cele în care am jucat pînă în prezent, un horror care va apărea pe ecrane în acest an. Este povestea unei jurnaliste bântuită de coşmaruri în care apar iniţialele C.F.. În încercarea de a găsi sursa viselor sale, tânăra ajunge în Ungaria, într-o clădire unde, în urmă cu 50 de ani, au fost ucişi zeci de oameni. Eu joc rolul lui Erno Somos, alături de alţi actori români, Maia Morgenstern şi Ana Szeles. Distribuţia începe însă cu Talia Shire şi pot spune că este întotdeauna o onoare să joci alături de o actriţă ca nominalizată de două ori la Oscar, pentru rolurile din "Naşul, partea a doua" şi "Rocky".

R.: Cum vi s-a părut experienţa de a juca într-un film horror?

G. D.: A fost interesant să interpretez un rol într-o astfel de producţie. Mărturisesc că, la început, am avut ceva dubii, pentru că nu mai interpretasem un rol asemănător, dar pe parcursul filmărilor am realizat că am de-a face cu superprofesionişti. S-a muncit mult, însă toată lumea ştia exact ce are de făcut pe platoul de filmare. Mi-a făcut plăcere să colaborez cu echipa de la ’’C.F”.

R.: În comparaţie cu filmele în care aţi jucat până acum, cum clasificaţi pelicula "C.F."?

G. D.: Pentru mine, nu există filme bune sau mai puţin bune în cariera mea. Toate rolurile pe care le-am jucat au fost făcute din pasiune, pentru mine actoria este scopul meu de trăi.

R.: Sunteţi în repetiţii la vreo piesă care se va juca pana la finalul stagiunii actuale sau începând cu următoarea?

G. D.: Deocamdată nu, dar îmi doresc foarte mult să revin pe scenă. Aş vrea, totuşi, să joc într-o piesă de Shakespeare, Moliere sau Caragiale. Mi-aş dori să găsesc timp pentru teatru, pentru că, în ultima perioadă, rolul meu din "Regina" (n.r. - serial difuzat de Acasă TV) m-a solicitat destul de mult; noi avem, în Buftea, un program de filmări foarte plin.

R.: Revenind la film, pe 20 martie va fi premiera peliculei “Weekend cu mama”. Ce rol interpretaţi în acest film şi cum aţi putea descrie colaborarea cu regizorul Stere Gulea? 

G. D.: Joc rolul unui bunic a cărui nepoată se droghează. ’’Weekend cu mama” a însemnat pentru mine o întâlnire plăcută cu o actriţă care promite mult, Adela Popescu,  cea care în film îi dă viaţă nepoatei mele, Cris. Nu este un rol uşor, mai ales că o astfel de situaţie nu este una confortabilă. Să lucrezi cu Stere Gulea este însă întotdeauna o provocare, pentru că el ştie foarte bine cum trebuie să arate, la final, întreg filmul, este pretenţios şi atent la fiecare detaliu. Aştept cu nerăbdare să  văd "Weekend cu mama" în cinematograf şi sunt convins că, datorită temei pe care o abordează, filmul va fi un succes de casă. 

 

Mai multe articole despre:
Stere Gulea interviu Gheorghe Dinică