MENIU

Germania se menține pe poziție privind LIMITAREA folosirii serului AstraZeneca. Ce alte state au luat decizii similare

Germania, campanie vaccinare anti-Covid

Autoritățile germane rămân pe poziție în privința limitării de vârstă pentru utilizarea vaccinului AstraZeneca. Autoritatea de reglementare în domeniul vaccinurilor din Germania își menține, practic, recomandarea privind administrarea vaccinului anti-Covid-19 doar în cazul persoanelor de peste 60 de ani. Măsuri similare au fost luate de Italia, Belgia, dar și sub formă de recomandare în cazul Regatului Unit al Marii Britanii. Pe teritoriul României, vaccinul AstraZeneca a fost autorizat pentru utilizare generală, începând cu vârsta de 18 ani. 

Reacția vine după ce Agenția Europeană a Medicamentelor (EMA) a spus, miercuri, că lasă la latitudinea țărilor membre modul de gestionare a riscului, ce-i drept foarte redus, de apariție a trombozelor la persoane imunizate cu serul de la AstraZeneca, relatează HotNews.ro.

Potrivit Institutului Paul Ehrlich, recomandarea sa se bazează pe analiza aprofundată a datelor disponibile la acest moment și la evoluția actuală a pandemiei.

Vă reamintim că Germania a semnalat producerea a 31 de cazuri de cheaguri în venele cerebrale – cunoscute și drept tromboze ale sinusului venos cerebral CVST, iar în 19 dintre acestea a fost vorba de un deficit de trombocite (Trombocitopenia). 9 dintre cazuri s-au soldat cu decese. Cu excepția a două cazuri, toate au fost la femei cu vârste cuprinse între 20 și 63 de ani. Cei doi bărbați la care au aprut aceste reacții adverse aveau 36, respectiv 57 de ani. 

La doar o zi diferență, alte 30 de cazuri de evenimente rare de formare de cheaguri de sânge după utilizarea vaccinului AstraZeneca au fost semnalate în Marea Britanie. Ieri, Comitetul științific care supraveghează campania de vaccinare anti-Covid din Regatul Unit a recomandat să se limiteze utilizarea vaccinului AstraZeneca la cei cu vârsta peste 30 de ani, atunci când este posibil.

Până în prezent, Italia a anunțat, de asemenea, că rezervă utilizarea vaccinului Covid-19 AstraZeneca pentru cei peste 60 de ani. O limitare a vârstei de imunizare este în vigoare și în Belgia, unde pragul este chiar mai scăzut, fiind persoanele peste 55 de ani putând să se vaccineze cu acest ser.

La polul opus se află, însă, Australia care a anunțat că va administra în continuare vaccinul AstraZeneca pentru toate categoriile de vârstă.