MENIU

Geoană foloseşte în materialele electorale tricolorul, lucru interzis de Legea alegerilor

Foto: NewsIn

Preşedintele PSD, Mircea Geoană, este prezentat în mai multe materiale electorale ale partidului alături de tricolor şi de steagul Uniunii Europene, culorile naţionale fiind inserate şi în broşurile în care este prezentată "povestea" prezidenţiabilului social-democrat.

Materialele şi broşurile au fost distribuite în provincie cu ocazia conferinţelor judeţene extraordinare ale organizaţiilor PSD pentru susţinerea candidaturii lui Geoană, dar şi pentru strângerea de semnături. Afişul de campanie îl prezintă pe Geoană lângă steagul naţional, alăturat celui al Uniunii Europene, iar în partea superioară din dreapta a afişului a fost inserată sigla PSD. Sub numele lui Mircea Geoană este scris, cu roşu, "preşedinte".

Potrivit vicepreşedintelui AEP, Marian Muhuleţ, acest lucru este în mod expres menţionat în Legea alegerilor şi este interzis. "Conform articolului 19 din Legea de organizare a alegerilor prezidenţiale este interzis să foloseşti tricolorul. Dacă apare în afiş sau material electoral este interzis să-l utilizezi", a declarat Muhuleţ pentru NewsIn.

Purtătorul de cuvânt al PSD, Bogdan Niculescu Duvăz, a declarat pentru NewsIn că respectivele materiale nu sunt de campanie electorală. "Nu ne aflăm în campanie electorală şi nu sunt nişte materiale publicitare de campanie electorală", a susţinut Duvăz.

"Sunt fotografii cu domnul Geoană, care este preşedintele Senatului României, şi care în această calitate de preşedinte al Senatului are probabil nişte fotografii în fundal cu tricolorul românesc sau Uniunea Europeană. Deci, de ce nu întrebaţi preşedintele ţării de ce iese de la tribuna Preşedinţiei, în spate având tricolorul ţării şi îşi face campanie electorală?", a opinat purtătorul de cuvânt al PSD.

Însă culorile tricolorului se regăsesc şi în broşura de campanie a lui Geoană, atât pe copertă, cât şi în interior. Prezidenţiabilul PSD îşi exprimă, în cuvântul de început, îndemnul electoral pentru alegeri: "Vă chem să regăsim împreună drumul acestei ţări către o viaţă mai bună. Să redevenim o societate unită în jurul valorilor noastre naţionale - familia creştină, munca cinstită şi solidaritatea între oameni. Îmi doresc să ajungem din nou o naţiune mândră, iar milioanele de români care astăzi trăiesc printre străini să se întoarcă acasă, cu speranţa unui trai mai bun".

Mai mult, Geoană susţine, în broşura de campanie, că îşi propune ca la finalul mandatului său de preşedinte al României "fiecare copil al acestei ţări să spună cu tărie că are încredere în viitorul lui şi că viitorul lui este aici în România". "Atunci vom şti cu toţii că ţara noastră merge înainte, că economia este pe drumul bun şi că nimeni nu este lăsat în urmă", mai promite liderul PSD.

În broşura electorală sunt prezentate biografia, familia şi cariera lui Geoană, fiind inserate poze cu liderul PSD, fiul şi soţia sa, o poză cu Bill Clinton, iar o alta de la Organizaţia Naţiunilor Unite.