MENIU

Geoană: Băsescu ar putea-o instala pe EBA preşedinte al României peste 5 ani

Mircea Geoană spune că Băsescu a câştigat prin fraudă

Într-un interviu acordat ziarului Gândul, preşedintele PSD susţine că dacă Băsescu va fi validat drept preşedinte, România se va afla într-o pseudo-democraţie.

“Dacă noi vom accepta un preşedinte şi un regim politic care s-a instalat la putere de o manieră nelegitimă, cu o operaţiune de fraudare, cu o operaţiune de alocare de resurse de proporţii nemaiîntâlnite, înseamnă că acceptăm în România, cinci ani de zile, o pseudedemocraţie. Deci, în acest moment, se joacă nu soarta mea sau a unui candidat al unui partid politic, ci se joacă soarta democraţiei româneşti. Nu vreau să-mi închipui ce se întâmplă cu apucăturile autoritariste ale domnului Băsescu, ce se va întâmpla cu clanul din jurul său, care acuma se va simţi, practic, într-o formă de impunitate, cu aceiaşi oameni care au demonstrat deja şi au reputaţie publică mai mult decât îndoielnică, ne putem trezi peste cinci ani de zile că o să o folosească pe Elena Băsescu ca viitor preşedinte al României, şi cu maşinăria asta infernală de bani de folosirea instituţiilor statului şi de presiune, şi de fraudarea alegerilor ne putem trezi că în România alegerile sunt golite de conţinut”, afirmă Geoană într-un interviu publicat în ediţia online a cotidianului Gândul.

Preşedintele PSD speră că alegerile prezidenţiale se vor repeta. “În opinia publică din România, peste 60% dintre cetăţeni consideră că aceste alegeri au fost fraudate. Şi nu e vorba de votanţii mei, ci este vorba de un dubiu profund, pentru că oamenii au văzut asaltul nemaiîntâlnit cu cadouri, cu produse, cu bani, cu mită electorală care s-a făcut în proporţii nemaiîntâlnite în România. Resursele de bani pe care le-a cheltuit Băsescu şi PD-L-ul în această campanie sunt gigantice, sunt fără precedent. Nu spun că alegerile din România au fost întotdeauna perfecte. Dar volumul, metoda şi modul în care statul s-a implicat în câştigarea alegerilor fraudate de către Băsescu, reprezintă pentru mine o îngrijorare profundă cu privire la democraţia ţării noastre în următorii ani”.

Geoană a respins scenariul în care el ar deveni preşedinte al României, dacă Băsescu nu va depunde jurământul până pe 21 decembrie, când îi expiră primul mandat. “Actualul preşedinte expiră pe 21 decembrie, zi pe zi, cinci ani de mandat, dar în condiţiile în care nu există un alt preşedinte, preşedintele în exerciţiu continuă până când depune noul preşedinte jurământul în faţa Parlamentului pe baza deciziei a Curţii”, a spus şeful PSD, care în varianta unui tur 3 s-a declarat convins că va câştiga în mod categoric. Cu mai mult de 54%.

Interviul complet poate fi citit aici.