MENIU

Geoană anunţă că PSD, PNL, UDMR şi grupul minorităţilor îi propun lui Croitoru să se întâlnească marţi

Foto: REALITATEA.NET

Liderul PSD Mircea Geoană a anunţat că participanţii la întâlnirea cu primarul Klaus Johannis au decis, în unanimitate, să-i propună premierului desemnat Lucian Croitoru să aibă o întâlnire comună cu PSD, PNL, UDMR şi grupul minorităţilor marţi, la ora 14.00, la Parlament.

"Decizia unanimă a reprezentanţilor majorităţii este să-i oferim domnului Croitoru o întâlnire comună, marţi, la ora 14.00, la Sala Drepturilor Omului din Parlamentul României. Alegerea sălii a fost în mod evident indicată către simbolistica acestui moment important. (...) Îi facem o invitaţie oficială, formală, politicoasă ", a anunţat Geoană.

Liderul PSD a spus că întâlnirea cu Lucian Croitoru va avea loc doar pentru a-i comunica "ceea ce ştie deja". "Dar, pentru că suntem oameni de lume, şi suntem oameni civilizaţi, şi oameni care respectăm regulile instituţionale vom face această formalitate. Răspunsul este previzibil, dar nu dorim să dăm senzaţia că suntem aroganţi sau indiferenţi faţă de o procedură până la urmă minimală, conformă cu Constituţia", a spus Geoană.

În opinia social-democratului, cel mai bine ar fi ca Lucian Croitoru să-şi depună mandatul, "pentru că este mai mult decât evident că este folosit ca un iepure" de către preşedintele Traian Băsescu şi că nu are "niciun fel de şansă" să găsescă sprijin în Parlament.

La rândul lui, vicepreşedintele PNL Relu Fenechiu a confirmat că liberalii vor amâna pe luni întâlnirea cu Lucian Croitoru, iar liderul grupului minorităţilor naţionale, altele decât cea maghiară, Varujan Pambuccian a spus că nu crede premierul desemnat se va simţi în vreun fel lezat de faptul că se vor întâlni "în alt format".

Anterior întâlnirii dintre PSD, PNL şi grupul minorităţilor cu primarul Klaus Johannis, preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Adrian Năstase, declara că "practic" nu ar fi nevoie de o întâlnire cu Lucian Croitoru, dar că "o întâlnire protocolară ar evita sentimentul că nu se poartă un anumit dialog politic". "Dacă se face numai din curtoazie şi din bun simţ (să aibă loc întâlnirea, n.r.). Nu are mare importanţă dacă ne vedem sau nu, ceea ce i-am spus public, i se poate spune şi direct omului", spunea şi secretarul general al PSD Liviu Dragnea.

Premierul desemnat, Lucian Croitoru, a anunţat sâmbătă programul negocierilor cu partidele parlamentare pentru formarea noului Guvern, acestea urmând să aibă loc luni şi marţi, la sediile formaţiunilor politice, singura incertitudine fiind legată de întâlnirea cu liderii Alianţei PSD+PC.