MENIU

Geoană: Am depăşit concursul de frumuseţe "cine are mai multe măsuri anticriză". Coaliţia a adoptat 32 dintre propuneri

Foto: NewsIn
M. Geoană: Măsurile anticriză vor intra în vigoare de la 1 septembrie

PSD şi PD-L au convenit un pachet comun de măsuri anticriză. Pachetul conţine 32 de măsuri, dintre care unele vor fi puse în aplicare chiar de la 1 septembrie, a declarat Mircea Geoană. Preşedintele PSD a precizat că din totalul de 61 de propuneri venite de la cele două partide de guvernare, unele au fost comune.

"Dar este mai important să ieşim dintr-un concurs de frumuseţe - cine are mai multe măsuri anticiriză: are Geoană 24, iese Videanu că are 37", a afirmat liderul PSD, apreciind că deciziile de luni, din Coaliţie, reprezintă un pas bun în direcţia corectă, depăşindu-se un "blocaj politic".

Cele mai importante măsuri vor viza stimularea şi relansarea economiei Românei. Este vorba de 15 măsuri, a anuţat liderul social-democrat la finalul şedinţei Coaliţiei de guvernare.  

"Am convenit scheme de ajutor de stat pentru IMM-uri, pentru susţinerea acestora, pentru plata datoriilor şi pentru investiţii, susţinerea producţiilor pentru export, credit fiscal pentru renovarea şi modernizarea clădirilor şi locuinţelor,scutirea profitului reinvestit în economia reală, instituirea unuio plafon până la care tineri cu venituri modeste vor avea o scutire de impozite. De asemenea, s-a vorbit despre utilizarea instrumentelor şi scrisorilor bancare ca şi garanţie de bună execuţie pentru societăţile în domeniul contrucţiilor, studierea posibilităţilor pentru crearea unui fond de investiţii, inclusiv prin participarea statului, prin care să se asigure finanţare de proiecte de importanţă naţională", a declarat Mircea Geoană.

Măsurile anticriză vizează şi agricultura. "S-a vorbit şi despredezvoltarea unui proiect de mediu şi irigaţii, inclusiv electrificare şi măsuri legate de dezvoltarea rurală", a afirmat Geoană.

Pachetul de măsuri convenit de coaliţie mai prevede şi extinderea pachetului "Rabla" pentru tractoare şi alte utilaje agricole începând cu 1 ianuarie 2010, extinderea programului "Rabla" şi pentru persoane juridice de la 1 septembrie 2009 şi modificare Legii Investiţiilor prin scăderea plafonului pentru investiţii. "propunerea acceptată este de a reduce acest plafon la 10 milioane de euro pentru a stimul în continuare investiţiile interne", a mai spus Geoană.

O măsură nouă adoptate luni de Coaliţia de guvernare este "un program naţional pentru drumuri judeţene". Liderul PSD a anunţat şi dezvoltarea unui proiect naţional de investiţii de mediu şi irigaţii, inclusiv electrificare şi dezvoltare rurală şi continuarea cu bani de la buget a programului de tip 322 din fonduri europene, după ce banii europeni vor fi finalizaţi.

De asemenea, Geoană s-a referit şi la instituirea unui plafon până la care tinerii cu venituri modeste vor avea o scutire de impozite, menţionând încă că "acest subiect are nevoie încă de puţină rafinare la nivelul grupului comun de lucru". Pe de altă parte, liderul PSD a vorbit şi despre alte măsuri - utilizarea instrumentelor şi scrisorilor bancare ca şi garanţie de bună execuţie în domeniul construcţiilor, studierea posibilităţilor de creare a unui fond de investiţii, inclusiv prin includerea participaţiilor statului, prin care se asigură finanţarea proiectelor de importanţă naţională.

În şedinţa de luni, cele două partide de guvernare au stabilit şi nouă măsuri pentru creşterea veniturilor bugetare.

S-a decis, de asemenea, eliminarea impozitului minim, de la 1 ianuarie 2001. Acesta va fi înlocuit cu un impozit forfetar pe activităţile unde evaziunea fiscală este mai greu de evaluat, în special în zona restaurantelor şi a tipurilor de activităţi conexe.

PSD şi PD-L au convenit şi şase măsuri pentru raţionalizarea criteriilor bugetare şi două măsuri pentru creşterea lichidităţilor monetare în sistemul bancar prin scutirea temporară de impozit a dobânzii aferente sumelor depozitate de în bănci de către persoanele fizice.

Videanu spune că bilanţul lui Geoană privind măsurile anticriză este eronat

Prim-vicepreşedintele PD-L Adriean Videanu a spus că afirmaţiile liderului PSD Mircea Geoană, potrivit cărora 80% din setul de măsuri anticriză aparţin PSD, sunt eronate şi îl pun pe şeful social-democraţilor într-o situaţie contradictorie.

Întrebat câte din setul de măsuri anticriză aparţin social-democraţilor şi câte democrat-liberalilor, Videanu a răspuns: "Este mai puţin important. Dacă PSD ar fi procedat cum am cerut noi, să nu le anunţăm înainte de a le discuta în coaliţie, ar fi scăpat de situaţia penibilă de a propune măsuri ce contravin directivelor Comisiei Europene". Cât despre afirmaţia liderului PSD că 80% din setul stabilit luni este propus de partidul său, Videanu a replicat: "Eronat. Vedeţi cum se contrazice? Nu contează paternitatea, dar am propus 80%".

Citeşte şi Mircea Geoană: Aş fi fost demult în Opoziţie, dacă era după mine

Mai multe articole despre:
Mircea Geoană PSD PD-L