MENIU

Garda de Mediu: Procesul de la CEJ pentru arii protejate nu va continua, România va rezolva poblemele

Foto: tourist-informator.info

Procesul dechis la Curtea Europeană de Justiţie (CEJ) pe arii protejate nu va continua pentru că România va demonsta că are resursele necesare pentru a desemna şi întreţine toate siturile la care s-a angajat, a declarat comisarul-şef al Gărzii de Mediu, Silvian Ionescu.

Comisia Europeană a deschis României proces la CEJ pentru că nu a desemnat suficiente zone avifaunistice şi spaţii de interes comunitar, iar Curtea Europeană de Justiţie va examina cererea Bruxelles-ului şi va cere explicaţii României.

"Până la finalul acestui an vom rezolva cu administrarea ariilor portejate şi vom asigura resursele necesare astfel încât să demonstrăm Curţii Europene de Justiţie şi Comisiei Europene că România poate administra aceste arii", a spus Ionescu.

El a adăugat că, în prezent, 70% din ariile protejate din România sunt în administrarea Romsilva şi numai 30% la organizaţiile non-guvernamentale (ONG).

"ONG-urile interesate vor putea cere fonduri deoarece pregătim un nou ghid de aplicat pentru managementul ariilor protejate. E timpul ca acestea să-şi asume răspunderea pentru administrarea zonelor protejate", a precizat şeful Gărzii de Mediu.

Ionescu a adăugat că Ministerul Mediului derulează, în prezent, o licitaţie pentru proiecte ce vizează preluarea custodiei în arii protejate, iar ONG-urile sau institutele pot depune planuri de management care să cuprindă inclusiv întreţinerea ariilor protejate pe termen lung.

Printre activităţile permise în arii protejate sunt şi cele care se referă la dezvoltarea de ferme eoliene, a mai spus comisarul general al Gărzii de Mediu.

Ariile protejate însumează circa 4,26 milioane hectare, respectiv mai puţin de 18% din suprafaţa terestră a ţării, iar ministrul intermar al Mediului, Elena Udrea, declara marţi că "suntem la CEJ pentru că nu am fi dat suprafaţa exactă din teritoriul României ocupată de proiectul Natura 2000", adăugând că România ar trebui să mai desemneze 22 de situri naturale pentru păsări.

După ce legea privind reorganizarea agenţiilor, asumată de guvernul Boc, va trece de Curtea Constituţională, Ministerul Mediului va înfiinţa o direcţie de management al ariilor protejate, a mai spus Udrea, şi a precizat că aceasta va facilita o mai bună accesare a fondurilor puse la dispoziţia României de Uniunea Europeană.

"În prezent, rata absorbţiei de fonduri pe Axa 4 din POS Mediu este de numai 5%", mai preciza Udrea.