MENIU

Gândul: Proiectul de buget pe 2010 ia în calcul "indici umflaţi"

Foto: RTV

Bugetul pe 2010 ia în calcul indici "umflaţi" în privinţa veniturilor. Asta afirmă surse apropiate discuţiilor dintre Guvern şi FMI, citate de cotidianul Gândul. Secretarul de stat de la Finanţe, Gheorghe Gherghina, a spus că proiectul de buget nu conţine numărul bugetarilor concediaţi, va respecta ţintele impuse de FMI, iar TVA-ul şi cota unică nu vor creşte.

Sursele citate de Gândul au susţinut că, dacă proiectul de buget va trece în această formă, "în primăvară vor ieşi oamenii în stradă, pentru că este jale". Aceleaşi surse au declarat că documentul va ţine cont de toate rigorile acordului stand-by, iar ca acestea să poată fi respectate, vor fi supraestimate ţintele de încasare a veniturilor bugetare.

Secretarul de stat de la Finanţe, Gheorghe Gherghina, a dat asigurări că în 2010 nu vor mai fi finanţate de la bugetul de stat aproximativ 17.000 de posturi. În privinţa tăierilor de salarii, acestea vor reprezenta 0,68% din PIB, fiind deja aprobate prin legea salarizării unitare.

Secretarul de stat Gherghina a mai declarat pentru Gândul că proiectul va fi depus la Parlament, cel mai probabil după primul tur al alegerilor.