MENIU

Gâlceava politicienilor, "o ceartă între gâşte"

Foto: evz.ro

Pentru localnicii din Răchiţele, satul unde s-a născut preşedintele PD-L, Emil Boc, politica este la ordinea zilei. Indiferent cu cine vorbeşti, oamenii sunt puşi la punct cu principalele probleme ale ţării. De când cu demiterea lui Emil Boc din funcţia de prim-ministru, oamenii se uită mai abitir la televizor şi discută pe la porţi despre "hâra" continuă dintre politicieni.

În Răchiţele, scrie , problemele zilnice le ocupă oamenilor aproape tot timpul, mai ales pentru cei care nu mai au pe nimeni să-i ajute. La 81 de ani, Maria Suciu locuieşte singură într-o casă construită din lemn şi tencuită cu chirpici.

În mijlocul singurei camere a casei tronează televizorul. "Mă ajut cum pot. Am 500 de lei pensie, dar toată viaţa nu am fost învăţată cu binele, aşa că dacă o fi tot rău, ce să zic că doar sunt vaccinată. Despre ce se întâmplă în ţară, mă uit toată ziua la televizor şi văd că e circ mare. Nu e bine cu niciunul. Eu vreau să termine cu scandalul. Oare mai gândeşte cineva la noi?", se întreabă bâtrăna.

De la sute de kilometri distanţă de Capitală, luptele dintre politicieni sunt descrise, plastic, drept o "ceartă între gâşte"... "Numai ele se hârăie şi apoi îs prietene. Pe Crin Antonescu l-am văzut la televizor şi nu pot spune multe. Mie îmi place de Geoană şi Băsescu. Data trecută am votat cu Băsescu, dar acum mă mai gândesc", spune, cu un zâmbet şugubăţ, femeia.

Petre Jiurjiu are 32 de ani, lucrează la pădure şi locuieşte cu soţia şi cei doi copii într-o casă cu o singură cameră.

"Îmi pare rău, dar rău de tot", spune Jiurjiu despre demiterea lui Emil Boc. "Cred că Emil Boc a încercat să facă treabă bună. A încercat să reducă birocraţia. Iar pensiile speciale trebuiau să fie tăiate, că deja erau nesimţit de mari", spune bărbatul.

În ceea ce-i priveşte pe candidaţi, tânărul din Răchiţele le face o radiografie foarte precisă. "Pe Băsescu îl văd liber la gură şi îi place să facă ţigănie. Acum patru ani l-am votat şi acum cred că mă duc tot cu el. Despre Geoană nu am o părere bună, pentru că îi condus din spate de oameni de afaceri. Antonescu vorbeşte mult şi prost, iar Oprescu ar fi bun, dar vine tot din PSD", creionează Jiurjiu portretele principalilor candidaţi la preşedinţie.

În timp ce veghează la somnul copilului său, tânărul recunoaşte că, dacă ar ajunge la putere, nu ar şti ce să facă. "Eu vreau să fie locuri de muncă, vreau ca banii de la UE să fie folosiţi în tot felul de domenii. Vreau multe, dar, din păcate, nu e după mine...", spune Petre Jiurjiu.

Citeşte mai mult .