MENIU

Gabriel Stati a fost deja extrădat şi se află la Chişinău

Foto: vipmagazin.md

Gabriel Stati şi Aurel Marinescu au fost extrădaţi în noaptea de miercuri spre joi de către Procuratura Generală a Ucrainei şi se află deja la Chişinău, informează publicaţia moldoveană Jurnal de Chişinău.

Cei doi sunt deja în Chişinău şi urmează să fie duşi la Curtea de Apel, potrivit serviciului de presă al omului de afaceri. Cei doi sunt puşi sub acuzare pentru "încercare de răsturnare a Guvernului" şi riscă în R. Moldova o pedeapsă cu închisoarea de 25 de ani. 

Procuratura Generală a Ucrainei anunţase miercuri că s-a decis extrădarea celor doi, care sunt suspectaţi de organizarea acţiunilor de protest de la Chişinău. Ei fuseseră arestaţi în 9 aprilie pe aeroportul din Odesa.

Gabriel Stati este moştenitorul unuia dintre cei mai bogaţi basarabeni. Tatăl său este preşedinte al grupului industrial-financiar ASCOM, specializat în extracţie de petrol şi gaze. Preşedintele ASCOM Grup, Anatol Stati, fusese acuzat vara trecută de finanţare a unor formaţiuni politice din Republica Moldova.

El a negat aceste acuzaţii în august 2008, spunând că familia sa "nu doreşte să participe la jocuri politice de proastă calitate" şi are alte preocupări decât politica şi bussines-ul moldovenesc. Stati era bănuit că are simpatii liberale şi că ar fi contribuit la finanţarea campaniei lui Dorin Chirtoacă, primarul Chişinăului.

Compania ASCOM a anunţat săptămâna trecută că îşi sistează total activitatea în R. Moldova "până la instaurarea unui regim democratic". Preşedintele R. Moldova, Vladimir Voronin, acuzase familia Stati că ar fi finanţat o lovitură de stat în Republica Moldova. Stati a respins categoric "învinuirile paranoice ale lui Vladimir Voronin şi ale lacheilor săi", calificându-le drept "halucinaţii ale unor oameni care nu mai răspund nici de faptele, nici de vorbele lor".

Şi liderul creştin-democraţilor moldoveni (PPCD) Iurie Roşca afirmase că printre atacatorii din 7 aprilie de la sediile Preşedinţiei şi Parlamentului au fost văzuţi "sportivii lui Stati", referindu-se la Gabriel Stati, care este şi preşedintele Uniunii Internaţional? a Tiner?tului şi al Federaţiei de lupte internaţionale "Voievod".

Şeful ASCOM a spus într-o declaraţie publică difuzată la sfârşitul săptămânii trecute că opinia publică cunoaşte deja acţiunile "clanului Voronin" pentru "acapararea, prin metode banditeşti, a averii familiei Stati, inclusiv a activelor considerabile ale ASCOM din Kazahstan".
Anatol Stati se adresase în declaraţia sa publică şi autorităţilor din Ucraina, pe al cărei teritoriu fusese reţinut fiul său, Gabriel Stati, cu rugămintea ca la examinarea dosarului de extrădare să fie luate în calcul toate argumentele expuse mai sus şi să nu fie admis transferul său către autorităţile moldovene până la efectuarea unei anchete imparţiale şi independente.

Larisa Stati, mama omului de afaceri Gabriel Stati, s-a adresat Curţii Europene a Drepturilor Omului cu solicitarea de a cere Ucrainei să nu permită extrădarea fiului ei din această ţară în Republica Moldova. În cererea Larisei Stati se menţionează că "în cazul extrădării, Stati ar putea fi suspus unor tratamente inumane în R. Moldova".

Mai multe articole despre:
Ucraina extrădare Republica Moldova Gabriel Stati