MENIU

Gabriel Oprea, Valeriu Tabără şi Anton Irimie - noutăţile din Cabinetul Negoiţă. Vezi lista miniştrilor!

Foto: gardianul.ro
Premierul desemnat Liviu Negoiţă a transmis la Parlament noua echipă guvernamentală, care diferă de cea prezentată de Lucian Croitoru doar la trei portofolii: Interne, Sănătate şi Agricultură

Premierul desemnat şi-a prezentat luni la Palatul Victoria formula cu care se va prezenta în Parlament pentru învestitură. Lista e în mare parte aceeaşi prezentă şi în varianta Croitoru, dar există şi trei noutăţi: fostul pesedist Gabriel Oprea, care revine la Interne, Anton Irimie la Sănătate şi Valeriu Tabără la Agricultură.

Mai întâi câteva atacuri la adresa Opoziţiei majoritare din Parlament şi abia apoi lista cu numele miniştrilor. Aşa şi-a început luni premierul desemnat Liviu Negoiţă prezentarea Cabinetului cu care vrea să se prezinte pentru învestitură în faţa Parlamentului. De la Palatul Victoria, Negoiţă le-a reproşat pesediştilor şi liberalilor că nu i-au acordat nicio şansă de a fi ascultat, mai ales în condiţiile în care cele două partide ar fi putut apoi pica liniştite, după alegeri, guvernul pe care îl conduce. "Eu înaintez această listă sperând că parlamentarii aleşi prin vot uninominal vor da un vot pentru un guvern al României cu puteri depline", a declarat premierul desemnat.

Premierul desemnat Liviu Negoiţă a spus că ar fi dorit un Guvern de uniune naţională pe care majoritatea parlamentară l-ar fi controlat şi l-ar fi putut demite în orice moment, Guvern ce ar fi putut negocia cu instituţiile financiare internaţionale, dar că PSD, PNL şi UDMR nu au vrut să se angajeze.

"Am crezut că un Guvern de uniune naţională este singura variantă care ar fi putut scoate ţara din criză, dar nu s-a putut. Partidele nu au dorit să participe la o astfel de formulă, astfel încât PDL şi independenţii susţin acest Cabinet pe care l-am înaintat Parlamentului cu puţin timp în urmă", a declarat Liviu Negoiţă când a anunţat lista cu miniştrii cabinetului său.

Prim-ministrul desemnat a spus că un Executiv care să includă reprezentanţi ai tuturor partidelor parlamentare ar fi putut asigura obţinerea finanţării externe a României, iar partidele ar fi avut la dispoziţie mecanismele de a controla acest Cabinet. "În momentul în care suntem într-o criză complicată, când România are nevoie urgentă de finanţare, eu cred că forţele politice din Parlament ar fi putut să dea dovadă de înţelepciune şi să voteze un Cabinet condus chiar şi de mine, Cabinet pe care oricum l-ar fi putut controla cum şi-ar fi dorit. România putea să treacă mai uşor peste această criză, iar partidele ar fi putut să-l demită când şi-ar fi dorit, dar iată că nu au dorit să se angajeze", a spus Negoiţă.

Apoi, Negoiţă a trecut la prezentarea Cabinetului, unul care coincide în 11 dintre cele 14 cazuri cu cele ale Guvernului Croitoru, picat de săptămâna trecută de Parlament.


- Mihai Şeitan -  Ministerul Muncii

- Bogdan Aurescu - Ministerul de Externe

- Gheorghe Pogea- Ministerul Finanţelor

- Cătălin Predoiu- Ministerul Justiţiei

- Gabriel Oprea – Ministerul de Interne

- Adriean Videanu- Ministerul Economiei

- Daniel Funeriu- Ministerul Educaţiei, Tineretul şi Sportului

- Vasile Blaga - Ministerul Dezvoltării şi Turismului

- Mihai Stănişoară - Ministerul Apărării

- Valeriu Tabără- Ministerul Agriculturii

- Anton Cristian Irimie - Ministerul Sănătăţii

- Theodor Paleologu - Ministerul Culturii

- Sulfina Barbu - Ministerul Mediului

- Radu Berceanu - Ministerul Transporturilor şi Comunicaţiilor

La final, Negoiţă a avut şi o replică la adresa preşedintelui PSD Mircea Geoană, cel care declarase că îl aşteaptă totuşi la o discuţie luni pentru un sfat prietenesc. "Am înţeles un pic diferit lucrurile în această perioadă. Nu Liviu Negoiţă are nevoie de sfaturi, România are nevoie de un guvern, îi recomand lui Mircea Geoană să dea un sfat parlamentarilor", a spus acesta.

Contactat cu câteva minute înainte de anunţul lui Negoiţă de REALITATEA.NET, propunerea de la Agricultură, Valeriu Tabără, spunea că nimeni nu a vorbit cu el pe această temă."Eu sunt în plen aici, nimeni nu a vorbit cu mine, nu ştiu, să vedem....", a declarat Tabără.