MENIU

Furnizorii de medicamente au sistat livrările către mai multe spitale

Foto: Realitatea TV

Situaţie gravă în spitalele din ţară. Furnizorii de medicamente şi echipamente medicale au sistat livrările sau ameninţă cu sistarea lor către unităţile sanitare, din cauza datoriilor enorme pe care acestea le au faţă de ei. Nu numai spitalele sunt în pericol, ci şi policlinicile care nu mai au bani pentru asigurarea analizelor gratuite şi nici măcar pentru formularele de reţete.

Spitalul Judeţean din Târgu Mureş mai are stocuri de medicamente doar pentru câteva săptămâni. Unele datorii datează încă din 2005.

La Timişoara situaţia este asemănătoare. Spitalul Judeţean are datorii de aproape 10 milioane de lei.

Casa de Asigurări de Sănătate din Cluj a recomandat spitalelor, la începutul lunii iunie, să nu mai cheltuie nici un ban pe altceva decât pe plata salariilor. Alt spital, aceeaşi situaţie.

Spitalul Judeţean Braşov are datorii de 2,5 milioane de lei către furnizorii de medicamente şi materiale medicale.

Pentru a nu se mai ajunge la situaţia în care marile spitale să nu aibă bani de medicamente, preşedintele Casei Naţionale de asigurări de Sănătate a declarat la Realitatea TV că Guvernul ar trebui să găsească alte modalităţi de finanţare.

"Spitalele mari, care au şi adresabilitate şi care rezolvă cele mai complexe cazuri din România cred că ar trebui să beneficieze de alte mecanisme de finanţare. Ar trebui să li se acopere costurile reale pe pacient. Costurile efective care au fost utilizate pentru fiecare pacient să fie plătite", a declarat Irinel Popescu, preşedinte Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.