MENIU

Fresh Refresh. Ienupărul, planta considerată antibiotic

Ienupărul este un conifer din lanţul carpatic şi creşte la 700–1400 de metri altitudine. Este o plantă medicinală folosită în cazurile de reumatism, răceală sau împotriva pietrelor la nivelul vezicii urinare. Are şi efect antibiotic în cazurile de gastrită, spun unii specailişti. Atenţie! Ienupărul este contraindicat femeilor însărcinate şi persoanelor cu leziuni ale căilor urinare.

Pentru că face parte din rândul răşinoaselor, ienupărul este mereu verde. Fructele sale de un mov aprins se coc şi în timpul iernii. La noi, ienupărul creşte în zonele montane şi submontane, la lumină. Recoltarea fructelor este un proces complicat din cauza frunzelor înţepătoare, dar foarte bune în scopuri terapeutice. Frunzele sunt uşor laxative şi diuretice şi se folosesc uscate, în combinaţii cu alte plante. Amestecate cu fructele, pot fi o soluţie pentru constipaţie şi cazurile de obezitate, potrivit bioterapi.ro. Se crede despre ienupăr că este cel mai puternic antibiotic natural. Fructele sale sunt: antibacteriene, antivirale, uşor sedative, antispastice, dar şi uşor afrodiziace. Atenţie! Acestea au şi puterea de a creşte glicemia prin implicarea activă a ficatului şi prin stimularea secreţiei de cortizol.

Cei care suferă de diabet ar trebui deci, să ceară părerea unui medic înainte de a consuma ienupăr. Specialiştii trag şi un alt semnal de alarmă! Administrarea îndelungată de ienupăr provoacă iritaţii renale. Dacă aveţi rinichii mai sensibili, consultaţi un medic afitoterapeut şi aflaţi cum staţi cu analizele de sânge înainte de a urma o cură pe bază de boabe de ienupăr. Tinctura reduce cu mult efectul iritant al căilor urinare, dar chiar şi aşa trebuie să aveţi grijă mai ales dacă suferiţi de insuficienţă renală asociată cu alte procese inflamatorii.


Specialiştii citatţi de presa online atrag atenţia şi asupra efectelor abortive pe care le-ar avea ienupărul consumat în perioada sarcinii. De asemenea, cura cu boabe de ienupăr este contraindicată în caz de menstruaţii abundente. Ienupărul dă, în schimb, rezultate bune în bolile muşchilor, ale tendoanelor şi articulaţiilor, în artroză şi febră musculară, potrivit site-ului bioterapi.ro, care citează lucrări de specialitate. Din 1995, s-a propus utilizarea ca adjuvant a acestei plante şi în boli precum: HIV, herpes sau hepatia A. Fructele de ienupăr se consumă ca atare, dar din ele se fac şi tincturi, pulbere, uleiuri şi iufuzie. Zilnic, două căni cu ceai obţinut din fructele lăsate la macerat ar ajuta în cazurile de gută şi reumatism.

Mirosul uleiului volatil de ienupăr calmează tusea, combate gripa şi tratează guturaiul, mai spun specialiştii. În plus, tinctura de ienupăr ar fortifica rădăcina părului şi ar previni căderea acestuia. Există şi miere de ienupăr. Fructele dulci ale acestui conifer asigură materia primă albinelor. Medicul specialist în nutriţie, Andreea Arnold-Ganea, confirmă că ienupărul are proprietăţi antiinflamatorii de necontestat, dar atrage atenţia că toate plantele cu efecte terapeutice nu pot înlocui tratamentele prescrise de medic!

Mai multe articole despre:
video fresh refresh ienupar