MENIU

Francezii speriaţi de gripa porcină au epuizat stocurile de geluri antiseptice din farmacii

Foto: transilvanie.ro

Speriaţi de gripa A/H1N1, francezii au epuizat stocurile de geluri hidroalcoolice antiseptice din farmacii, aceste produse fiind disponibile, în prezent, doar pe internet şi în marile hipermarketuri din Franţa, informează Le Parisien.

Farmaciile nu au anticipat succesul acestor produse antiseptice şi nu şi-au asigurat stocurile. Nici furnizorii francezi nu stau mai bine, iar capacitatea de producţie a fabricilor este depăşită de cerere.

"Am fost, practic, devalizaţi. De 10 zile nu mai avem nici geluri, nici măşti chirurgicale. Următoarele livrări vor fi la jumătatea lunii noiembrie, când epidemia va fi trecut. În Franţa laboratoarele nu ne mai pot aproviziona, deoarece au vândut anticipat loturile, iar pe noi ne-au redirecţionat către furnizorii chinezi", a declarat Lucien Bennattan, preşedinte al lanţului de farmacii PHR, care deţine 2.600 de unităţi în Franţa.  

Criza de geluri de pe piaţa franceză este confirmată şi de laboratoarele care alimentează peste 22.000 de farmacii din Hexagon. "Stocurile sunt epuizate de 15 zile, iar fabricile nu mai pot face faţă. Următoarele livrări se vor face în trei săptămâni", spune Pascal Mus, responsabil al laboratoarelor Gifrer. Întârzieri ale livrărilor de trei săptămâni au anunţat şi reprezentanţii laboratoarelor Gilbert, care fabrică zilnic 36.000 de flacoane cu gel antiseptic.

Reprezentanţii companiei farmaceutice Merck, care produce gelul antibacterian Apaisyl, au declarat că vânzările acestui produs din iunie au fost cu 65% mai mari faţă de cele de anul trecut, în timp ce, în august, s-a încasat cu 110% mai mult decât în aceeaşi perioadă din 2008.

Gelurile antiseptice sunt folosite pentru dezinfectarea mâinilor, ştiut fiind faptul că virusul A/H1N1 poate fi luat şi prin contactul cu suprafeţe infectate.