MENIU

Fotografii ale lui Constantin Brâncuşi, expuse timp de o lună şi jumătate în Polonia

Foto: guideromania.ro

Peste 40 de tiraje actuale ale unor fotografii originale care îl înfăţişează pe Constantin Brâncuşi, dar şi sculpturi ale sale, vor fi expuse, începând de joi, timp de o lună şi jumătate, la Galeria \"Królikarnia\" a Muzeului Naţional de Artă al Poloniei, informează Institutul Cultural Român Varşovia.

Fotografiile artistului român vor fi prezentate în Polonia până pe 2 august, în cadrul proiectului "Constantin Brâncuşi - fotograf", realizat de ICR Varşovia în parteneriat cu Muzeul Naţional de Artă al României şi Muzeul Naţional de Artă al Poloniei.

După moartea sa, Constantin Brâncuşi a lăsat în urmă peste 560 de negative şi mai mult de 1.000 de fotografii. Expoziţia "Constantin Brâncuşi - fotograf" cuprinde instantanee care îl înfăţişează pe marele sculptor în atelierul său parizian şi o serie de sculpturi celebre sub diferite unghiuri sau în diferite stadii de realizare.

Brâncuşi şi-a documentat creaţia prin fotografie, imaginile astfel obţinute ajutându-l să fixeze vizual lucrările terminate, dar şi să reţină etapele de execuţie a sculpturilor. O altă categorie de fotografii o reprezintă autoportretele artistului în atelier, surprins în timpul lucrului sau pozând.

Constantin Brâncuşi ocupă locul 16 în clasamentul celor mai valoroşi artişti vizuali ai secolului XX, realizat de galeria londoneză Saatchi, în care lider este pictorul Pablo Picasso.