MENIU

Fotografia anului 2008 ilustrează efectele crizei economice asupra vieţii cotidiene

Foto: guardian.co.uk

O fotografie alb-negru, realizată de americanul Anthony Suau, reflectând efectele crizei economice la nivel microuman, a fost declarată fotografia anului 2008 de către juriul competiţiei iniţiate de World Press Photo, anunţă organizatorii.

Fotografia de presă, făcută în martie 2008, este parte a unei poveşti publicată de revista "Time", care a câştigat locul doi la categoria "Viaţa de zi cu zi" (Daily Life).

"Forţa fotografiei stă în opusul ei. Este o perspectivă dublă. Pare o fotografie clasică de tip conflictual, dar este, de fapt, doar despre evacuarea unor oameni din casa lor, ca urmare a lichidării judiciare a ipotecii. Războiul, în sensul său clasic, se poartă acum, de fapt, în casele oamenilor, ca urmare a faptului că aceştia nu-şi mai pot plăti ipotecile", a explicat preşedintele juriului, MaryAnne Golon.

Odată cu premiul, Anthony Suau va primi 10.000 euro şi un aparat Canon, în cadrul unei ceremonii care se va desfăşura pe 3 mai, la Amsterdam. Ceremonia va fi precedată de trei zile de lecturi, discuţii şi proiecţii fotografice.

La competiţie s-au înscris 5.508 fotografi reprezentând 124 de naţionalităţi, cu 9,7% mai mulţi decât la ediţia precedentă.

World Press Photo este o organizaţie non-profit cu sediul la Amsterdam, unde a fost fondată în 1955. Activitatea principală a organizaţiei constă în organizarea anuală a celui mai mare şi prestigios concurs mondial de fotografie de presă.