MENIU

Fostul premier francez Villepin se plânge că e victima unui abuz de putere

Foto: Realitatea TV

Procesul Clearstream, dintre preşedintele Franţei şi fostul premier Dominique de Villepin a început la Paris. Villepin, care e acuzat de denunţ calomnios şi riscă închisoarea, s-a plâns în faţa jurnaliştilor că este victima unui abuz de putere.

"Sunt aici din voinţa unui singur om, sunt aici din cauza hotărârii unui om, Nicolas Sarkozy, care este acum şi preşedinte al Republicii Franceze. Voi ieşi de aici liber şi fără pată", a declarat Villepin în faţa presei.

Avocatul fostului premier a sugerat că Sarkozy profită de poziţia sa de şef al statului pentru a obţine condamnarea lui Dominique de Villepin. Scandalul s-a declanşat în 2004, în urma unei scrisori anonime, în care mai mulţi politicieni, printre care şi Sarkozy, erau bănuiţi că ar deţine conturi secrete la societatea financiară Clearstream din Luxemburg.

Sarkozy a spus la acea vreme că este ţinta unei campanii de discreditare, regizată chiar de rivalul său politic, Dominique de Villepin. În 2007, fostul prim-ministru a fost inculpat sub acuzaţiile de complicitate la denunţ calomnios, abuz de încredere şi complicitate la uz de fals. El riscă până la 5 ani de detenţie şi o amendă de 45.000 de euro.