MENIU

FNGCIMM cere băncilor să trimită dosarele pentru Prima Casă cu 10 zile înainte să expire antecontractul

Foto: eafacere.ro

Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) a stabilit cu Asociaţia Română a Băncilor(ARB) ca băncile să transmită solicitarea de garantare a împrumuturilor prin "Prima Casă" la Fond cu cel puţin 10 zile înainte de data de expirare a antecontractului, au anunţat reprezentanţii FNGCIMM.

Reprezentanţii FNGCIMM au avut, luni, o întâlnire cu reprezentanţii ARB pentru optimizarea procedurilor de lucru între bănci şi Fond, în sensul scurtării duratei procesului de acordare a creditelor prin "Prima Casă" şi de eliminare a inconvenienţelor pentru unii beneficiari ai programului guvernamental.

O altă măsură discutată cu ARB a fost ca băncile să îşi avertizeze clienţii să încheie antecontractul abia după ce instituţia financiară le confirmă că sunt eligibili. 

Totodată, antecontractul, act premergător contractului de vânzare-cumpărare, prin care atât vânzătorul, cât şi cumpărătorul îşi iau obligaţia să încheie tranzacţia, trebuie semnat pe cel puţin 45-60 de zile, astfel încât clientul să nu rişte să piardă locuinţa din cauză că nu i-a fost acordat creditul în termenul stabilit.

"Dacă eu am semnat antecontractul pe 30 de zile, sunt 90% şanse să nu obţin creditul în timp util în cazul în care locuinţa nu are cadastru, evaluarea făcută, iar eu în calitate de client nu m-am asigurat că sunt eligibil", a explicat marţi Vasile Coman, director coordonator în cadrul FNGCIMM.

El a explicat că ARB va transmite băncilor, în următoarele 1-2 zile, scrisori cu precizări şi clarificări suplimentare privind programul "Prima Casă", rezultate din discuţiile cu Fondul.

Coman consideră că, după primele două luni de la demararea "Primei Case", "uşurinţa cu care instituţiile de credit au tratat unele probleme ar putea fi determinată şi de faptul că programul este foarte prietenos cu băncile", în sensul că întreaga resposabilitate, în caz de neplată, revine Fondului de Garantare şi clienţilor, care plătesc un avans de minimum 5%, respectiv 3.000 de euro.

În plus, beneficiarii mai constituie în favoarea băncii şi un depozit cu rata pe 3 luni aferentă creditului contractat, tot pentru a neutraliza riscurile pentru bănci în cazul nerambursării.

FNGCIMM a primit până la începutul acestei săptămâni, solicitări de garantare pentru Prima Casă în valoare de circa 125 milioane euro din plafonul prevăzut de stat, de 1 miliard euro, şi estimează că are fonduri pentru încă 10 luni.

Mai multe articole despre:
ARB Prima Casă FNGCIMM