MENIU

FMI analizează ideea impunerii unei taxe pe tranzacţiile financiare ale băncilor

John Lipski

O astfel de măsură este numită taxa Tobin, după numele laureatului premiului Nobel pentru economie James Tobin, care a propus-o la începutul anilor 1970. Potrivit acestuia, taxa nu trebuia să fie aplicată decât tranzacţiilor pe pieţele de schimb, pentru a le face mai stabile, dar unii reiau în prezent ideea acestei taxe generatoare de venituri care ar putea fi folosite \"în diferse scopuri\", a mai spus Lipsky.

Fondul Monetar Internaţional (FMI) analizează ideea unei taxe pe tranzacţiile financiare ale băncilor, pe modelul taxei Tobin, a declarat directorul general adjunct al Fondului, John Lipsky.

FMI a fost însărcinat în septembrie de ţările din G20 să studieze câteva mijloace prin care să fie transferată băncilor sarcina salvării lor, a amintit Lipsky, care a precizat că, în acest sens, \"va fi important să fie luate în considerare soluţiile care permit evitarea dezechilibrelor şi funcţionarea eficientă a sistemului, chiar şi o eventuală taxă pe tranzacţiile financiare\".

O astfel de măsură este numită taxa Tobin, după numele laureatului premiului Nobel pentru economie James Tobin, care a propus-o la începutul anilor 1970. Potrivit acestuia, taxa nu trebuia să fie aplicată decât tranzacţiilor pe pieţele de schimb, pentru a le face mai stabile, dar unii reiau în prezent ideea acestei taxe generatoare de venituri care ar putea fi folosite \"în diferse scopuri\", a mai spus Lipsky.

Cu ocazia unei întâlniri ministeriale a G20 la Saint Andrews, Scoţia, la începutul lunii noiembrie, premierul britanic Gordon Brown a cerut forumului ţărilor dezvoltate şi emergente să studieze serios ideea aplicării unei taxe Tobin asupra băncilor.
La aceeaşi reuniune, directorul general al FMI, Dominique Strauss-Kahn, a precizat că Fondul analiza o taxă aplicabilă băncilor în funcţie de riscurile pe care şi le asumă, dar a adăugat că o taxă Tobin i se pare \"imposibilă\".

Mai multe articole despre:
G20 FMI Dominique Strauss-Kahn