MENIU

FMI acordă patru luni în plus pentru amendarea legislaţiei bancare, până la 31 martie 2010

Foto: iasiplus.ro

FMI a amânat termenul limită până la care România trebuie să modifice legislaţia privind insolvenţa bancară la 31 martie 2010, se arată în scrisoarea de intenţie, care precizează că sistemul bancar a suportat relativ bine şocul contracţiei economice, în ciuda creşterii creditelor neperformante.

Conform primei scrisori de intenţie a României către Fondul Monetar Internaţional (FMI), din primăvară, România s-a angajat să amendeze până la 30 noiembrie 2009 legislaţia bancară şi privind falimentele firmelor, pentru a evita dificultăţile pentru sectorul bancar.

Amânarea este motivată de autorităţile române prin faptul că modificarea reglementărilor interne, cu menţinerea lor în cadrul cerinţelor UE, "s-a dovedit mai complexă decât se anticipa". "Ne aşteptăm acum să finalizăm procesul la începutul lui 2010 (finalul lui martie 2010 obiectiv structural)", potrivit scrisorii de intenţie.

Astfel, noua legislaţie va specifica în mod clar momentul în care se va numi un administrator special, conform reglementărilor, căruia i se va atribui capacitatea de a implementa prompt măsuri de restructurare, ce includ achiziţii, vânzări de active, transferul depozitelor şi deprecieri de capital pentru a absorbi pierderile.
De asemenea, noua lege va oferi protecţie specială administratorului şi va oferi prioritate solicitărilor deponenţilor şi Fondului de Garantare a Depozitelor din Sistemul Bancar.

"Legea va da administratorului special autoritatea de a se întâlni cu toată conducerea băncii cu putere de decizie, inclusiv cu Adunarea Generală a Acţionarilor", se mai arată în scrisoarea de intenţie.

Expunerile grupurilor pe România au fluctuat, în ciuda angajamentelor

Pe de altă parte, în ciuda creşterii creditelor neperformante de la 4,7% la 11,8% în totalul creditelor în perioada iunie 2008 - iunie 2009, "nivelul acestora este încă sustenabil, iar sistemul rămâne uşor profitabil". Sistemul bancar românesc a suportat "relativ bine" şocul generat de contracţia activităţii economice peste aşteptări, se arată în n noua scrisoare de intenţie, care o modifică şi o înlocuieşte pe cea din primăvară.

Cu toate acestea, documentul menţionează că expunerile grupurilor bancare pe România au fluctuat, în ciuda angajamentelor pe care şi le-au asumat în cadrul întâlnirilor de la Viena şi Bruxelles, "şi suntem în proces pentru definirea şi implementarea unui format de raportare clar, care va permite BNR să monitorizeze mai bine evoluţia acestor expuneri".

De asemenea, documentul aminteşte că BNR şi-a sporit puterile pentru a putea cere majorări de capital şi restricţionarea distribuirii de dividende în cazul instituţiilor de credit cu probleme, precum şi de ordonanţa guvernului din iunie, ce presupune alinierea la directivele UE privind reducerea perioadei pentru rambursarea depozitelor garantate până la cel mult 20 de zile.
"Pentru gospodăriile supraîndatorate, băncile au implementat o abordare descentralizată pentru restructuare şi rescadenţare, pentru a menţine disciplina creditării. Nu credem că este necesară o acţiune publică în acest moment, dar vom încuraja băncile să continue eforturile de restructurare şi vom monitoriza rezultatele îndeaproape", mai arată scrisoarea de intenţie.

Mai multe articole despre:
FMI credite neperformante scrisoare FMI