MENIU

Firmele care fac import sau export cu alte ţări din UE trebuie să dispună de număr EORI din 1 iulie

Foto: graphicsavingsgroup.com

Incepând cu data de 1 iulie, toţi operatorii economici din Uniunea Europeană vor trebui să deţină câte un număr unic de înregistrare şi identificare, denumit EORI. Acesta va servi drept referinţă comună în relaţiile operatorilor cu autorităţile vamale din UE.

Numărul EORI este un număr unic în Comunitatea Europeană. "Precizăm că, începând cu data de 1 iulie 2009, persoanele interesate nu vor putea efectua operaţiuni vamale, fără deţinerea numerelor EORI", se mai arată în comunicatul Vămii.

Autoritatea Naţională a Vămilor recomandă firmelor să solicite atribuirea unui număr EORI la direcţiile regionale pentru accize şi operaţiuni vamale, pentru evitarea unor blocaje sau crearea unor neplăceri legate de timpul de aşteptare aferent desfăşurării operaţiunilor de vămuire.

Acordarea numărului EORI se face pe baza unei cereri acordare a numărului EORI, care poate fi găsită pe pagina pe Internet a Autorităţii Naţionale a Vămilor www.customs.ro, secţiunea „ e–Customs”, subsecţiunea EORI, Sistem Informatic.

Cererea se înregistrează în aplicaţia „EORI-RO”, se tipăreşte şi se depune, semnată şi ştampilată de solicitant, la direcţia regională pentru accize şi operaţiuni vamale în a cărei rază de competenţă teritorială este stabilit operatorul economic, împreună cu fotocopii ale:
a) certificatului de înregistrare, eliberat de Oficiul Registrului Comerţului;
b) actului constitutiv şi, după caz, modificările şi completările ulterioare ale acestuia;
c) contractului de reprezentare, după caz;
d) documentelor din care rezultă numerele de identificare TVA. Numărul de identificare EORI atribuit operatorului economic solicitant va fi trimis acestuia prin poşta electronică, la adresa introdusă în cererea iniţială.

Atunci când operatorul nu indică o adresă de e-mail, notificarea de atribuire a numărului EORI se înmânează solicitantului/reprezentantului la sediul directiei regionale pentru accize şi operaţiuni.

În februarie, Autoritatea Naţională Vamală anunţase că firmele care fac operaţiuni de import-export de mărfuri trebuie să se înscrie între 23 februarie şi 31 martie în baza de date EORI care va fi transmisă Comisiei Europene, potrivit prevederilor codului vamal comunitar.