MENIU

Fillon ar putea candida la conducerea CE, scrie presa franceză

Foto: impots-utiles.com

Premierul francez Francois Fillon ar putea candida la conducerea Comisiei Europene, dacă preşedintele în exerciţiu Jose Manuel Barroso nu va reuşi să obţină un al doilea mandat sau dacă un nou eşec al Tratatului de la Lisabona în Irlanda va stârni o furtună politică, relatează Le Monde.

Grupurile parlamentare urmează să decidă joi dacă se vor pronunţa în 16 septembrie asupra unui al doilea mandat al lui Barroso la preşediniţia CE.

Surse din Ministerul francez de Externe nu exclud nicio posibilitate. "Barroso are 70% şanse să fie ales în 16 septembrie de Parlamentul European. În caz contrar, totul este posibil", a declarat un diplomat de rang înalt, citat de cotidian. 

Anturajul lui Fillon a refuzat să evoce deschis un eşec al fostului premier portughez. "Este o ipoteză şcolărească", au dat asigurări surse guvernamentale. "Bineînţeles că Europa îl interesează pe Francois Fillon. Dar la fel ca şi în cazul Primăriei din Paris, nu a acţionat niciodată pentru candidatură", a adăugat oficialul. 

Pe de altă parte, un apropiat al preşedintelui Nicolas Sarkozy nu crede în acest scenariu.

La rândul său, Comisia Europeană a calificat informaţiile drept pură speculaţie, potrivit AFP.  "Toată lumea este liberă să speculeze", a declarat purtătorul de cuvânt al CE Johannes Laitenberger. Această afacere "nu îl interesează pe preşedintele Barroso", a spus Laitenberger, subliniind că actualul preşedinte al Comisiei Europene consideră "inutil să dea atenţie oricărei speculaţii". "Preşedintele Barroso este singurul candidat propus în unanimitate de cele 27 de state membre", a subliniat el. 

Premierul francez, care vorbeşte perfect engleza, şi-a întreţinut relaţiile la nivel european. Posibila sa candidatură i-ar putea determina pe unii aleşi din principalul grup parlamentar din PE, Partidul Popular European (PPE), să ezite în a-l susţine pe Barroso. Fillon dispune de o susţinere discretă în rândul formaţiunii conservatoare.

 

Mai multe articole despre:
Jose Manuel Barroso CE Francois Fillon