MENIU

Filat şi Putin se întâlnesc vineri la Ialta, unde vor discuta despre Transnistria şi creditul rus

Vladimir Putin

Întrevederea lui Filat şi Putin va avea loc în cadrul reuniunii şefilor de guvern din CSI, care se desfăşoară la Ialta, în Crimeea.

Dosarul transnistrean şi negocierea creditului rus sunt subiectele pe agenda discuţiilor care vor avea loc vineri între premierul R. Moldova, Vlad Filat, şi omologul său rus, Vladimir Putin, relatează Info-Prim Neo.

Întrevederea lui Filat şi Putin va avea loc în cadrul reuniunii şefilor de guvern din CSI, care se desfăşoară la Ialta, în Crimeea.

Guvernul Rusiei s-a arătat dispus să acorde un credit de stat pentru Republica Moldova în valoare de 500 milioane de dolari încă la începutul verii. Partea rusă a mai menţionat că prima tranşă a creditului ar reprezenta în final 150 de milioane de dolari. Deocamdată, Guvernul rus şi executivul de la Chişinău nu au stabilit care vor fi condiţiile contractării acestui credit.

În ceea ce priveşte dosarul transnistrean, premierul Vlad Filat s-a pronunţat, într-un interviu acordat agenţiei ruse Itar-Tass, pentru reluarea negocierilor privind soluţionarea situaţiei din Transnistria şi pentru întărirea încrederii între cele două maluri ale Nistrului.

El a subliniat că Republica Moldova este o ţară neutră şi că autorităţile de la Chişinău s-au pronunţat întotdeauna pentru retragerea de pe teritoriul ţării a trupelor străine, a armamentului şi muniţiilor acestora. \"Eu consider că, în situaţia când pe malurile Nistrului este deja pace de mai mulţi ani, formatul de menţinere a păcii trebuie schimbat. În niciun caz nu trebuie ca acolo să stea soldaţi cu arme şi tehnică militară\", a afirmat Vlad Filat.