MENIU

FIFA trage un semnal de alarmă! 45% dintre jucătorii din cele mai tari campionate ale Europei sunt străini

<descriere>

FIFA a criticat recent cluburile europene, mai ales de cele italiene, pentru politicile pe care le practică. Şefii fotbalului mondial spun ca Serie A stă cel mai slab între toate campionatele mari atunci când vine vorba de promovarea talentelor locale. Milan, Juventus si Inter s-au umplut de străini, iar puştii cu potenţial de la echipele de juniori nu mai au nicio şansă.

Naţionala de fotbal a Italiei este la un pas de criză. Cluburile din Peninsulă sunt în coada listei între echipele din campionatele mari atunci când vine vorba de jucători promovaţi de la echipele de juniori. Cel mai bine situat club la acest capitol este Reggina, în echipa calabreză un jucător din cinci vine din propria pepinieră, însă trupă antrenată de Ivo Iaconi tocmai a retrogradat. Juventus este echipa situată imediat în spatele Regginei în analiza FIFA, însă explicaţia este simplă, \"Bătrana Doamnă” a fost în Serie B dupa scandalul “Calciopoli” şi a trebuit să se bazeze pe propriii jucători şi nu pe transferuri.

La nivel general, în primele cinci campionate ale Europei (Anglia, Italia, Spania, Germania şi Franţa), 45% dintre jucătorii sunt străini.

Dacă italienii au fost criticaţi, englezii şi germanii au primit laude din partea FIFA. Echipele din Premier League şi Bundesliga au, în medie, jumătate din jucători aduşi de la juniori.

Principalele “pieţe\" pentru echipe rămân Brazilia şi Argentina, care în fiecare an trimit, în medie, peste 250 de jucători la echipele importante ale Europei.