MENIU

Fiecare român plăteşte 1000 de euro pentru împrumuturile statului

Foto: globthink.com

Sute de milioane de euro. Atât ne costă amânarea tranşelor din împrumuturile negociate cu organismele financiare internaţionale. Bani în plus, pe care îi plătim doar pentru că nu avem un Guvern susţinut de Parlament. Suma se adaugă la creditele şi dobânzile pe care le plătim oricum din cauză că Executivul nu a reuşit să reducă cheltuielile bugetare.

Dobânda pentru cele aproape 800 de milioane de euro împrumutate de Ministerul de Finanţe de la băncile locale ne va costa, 125 de milioane de euro pe 3 ani. Dacă am fi luat banii de la FMI am fi făcut o economie de 42 de milioane de euro. Dacă România nu mai primeşte anul acesta banii de la FMI, va trebui să înlocuiască acest credit dar şi pe cel de la Comisia Europeană, pierdut deja, cu împrumuturi bancare de 2,5 miliarde de euro. 

Aşadar, faptul că nu avem un Guvern cu care să negocieze Fondul Monetar ne va costa în plus 131 de milioane de euro în trei ani, doar costul suplimentar al dobânzilor percepute de bănci. 

Oficial, anul acesta statul trebuie să se împrumute, pentru că nu a reuşit să reducă din cheltuieli, 7,3% din PIB adică 8,7 miliarde de euro. Banii însă i-a luat deja prin cele patru tranşe de la FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială.

Fiecare dintre noi vom plăti apetitul pentru credite al statului. 420 de euro este suma pe care fiecare român trebuie să o scoată din buzunar pentru a achita împrumuturile statului din 2009. Suma ajunge la 1000 de euro dacă vorbim de întregul credit de la FMI care este programat să fie încasat în tranşe până în 2011.

Mai multe articole despre:
dobândă împrumut stat