MENIU

Fiecare minister are libertate în a stabili valoarea sporurilor, spune Marian Sârbu

Foto: edu.my

Guvernul a adoptat Ordonanţa de urgenţă privind sporurile din sistemul bugetar, care introduce plafoane pentru majoritatea categoriilor de sporuri, dând posibilitatea ordonatorilor de credite să decidă valoarea acestora, a anunţat ministrul Muncii, Marian Sârbu.

Marian Sârbu a declarat, la finalul şedinţei de Guvern, că Ordonanţa prin care se introduc plafoane maximale pentru majoritatea categoriilor de sporuri reprezintă "o formă de flexibilitate", dând posibilitatea ministerelor să se încadreze în fondurile de salarii aprobate. "Nu am tăiat niciun fel de spor în mod substanţial", a apreciat social-democratul.

Potrivit ministrului, plafonul pentru sporul de conducere va fi de 55% din salariul de bază, cel privind sporul persoanelor care lucrează cu fondurile europene şi aduc un plus de absorbţie a acestora va fi de 75%, iar indemnizaţia pentru manageri publici va fi de maxim 55%.

În plus, Sârbu a precizat că sporul pentru limbi străine va rămâne de 10%, cu precizarea că va fi acordat doar pentru ceea ce MAE va considera "limbi rare". În privinţa sporului de antenă, Sârbu a arătat că acesta nu este eliminat, însă va fi instituit un control "mai aprofundat" în privinţa criteriilor de acordare. Ministrul a apreciat că, în prezent, aceste criterii "sunt uşor prea relaxate". 

Social-democratul a apreciat că sumele strânse din limitarea acestor sporuri vor ajuta ministerele să se încadreze în cheltuielile bugetare preconizate. "Unele sporuri, de natură conjuncturală, vor fi acordate în baza criteriilor adoptate prin ordine al miniştrilor, iar cele mai importante vor fi adoptate în termen de 15 zile prin hotărâre de Guvern" a explicat Sârbu. El a adăugat că, din moment ce decizia va aparţine ordonatorilor de credite, aceştia vor fi responsabilizaţi în mai mare măsură.