MENIU

Festivităţi mai modeste de Ziua Independenţei la Chişinău, din cauza crizei

Foto: RTV

Sărbătorirea Zilei Independenţei la Chişinău are loc în acest an în condiţii mai modeste decât anii trecuţi, criza financiară punându-şi amprenta şi asupra recepţiei ce urmează să fie oferită joi seara de autorităţile centrale.

Cheltuielile pentru recepţie vor fi acoperite din banii pentru întreţinerea Aparatului Guvernului, în timp ce în alţi ani finanţarea venea din fondul de rezervă al Guvernului. Dar în 2009 banii din acest fond au fost deja cheltuiţi.

Şi recepţiile găzduite de misiunile diplomatice ale Republicii Moldova în străinătate vor fi mai modeste, fiind organizate fără finanţare suplimentară de la Guvern, ci doar din contul mijloacelor bugetare alocate acestor misiuni. 

Un alt aspect inedit este că Republica Moldova a ajuns "la majorat" - joi s-au împlinit 18 ani de la proclamarea independenţei - fără originalul Declaraţiei de independenţă de la 27 august 1991, semnată uninominal de către cei 270 de deputaţi de diferite naţionalităţi. Documentul a ars în ziua de 7 aprilie, când în urma violenţelor postelectorale a fost incendiată clădirea Parlamentului de la Chişinău. Deşi arhivele păstrează copii, distrugerea Declaraţiei de independenţă “reprezintă întreruperea procesului istoric”, pentru că tocmai acest act a stat la baza mai multor documente de stat, precum Constituţia Republicii Moldova, susţin deputaţii din primul parlament moldovean, reuniţi în Asociaţia Parlamentul-90.

Pe de altă parte, încă de joi dimineaţa s-a creat impresia că puterea şi opoziţia de la Chişinău au două sărbători distincte. 

La prima oră, membrii administraţiei centrale i-au însoţit pe preşedintele Vladimir Voronin şi pe premierul Zinaida Greceanîi, ambii în exerciţiu, la depunerea de flori la monumentul lui Ştefan cel Mare din centrul Chişinăului şi la complexul memorial Eternitatea. La ora 10.00, din Piaţa Marii Adunări Naţionale din centrul Chişinăului a pornit un raliu automobilistic. Pe tot parcursul zilei, în localităţile Republicii Moldova au loc spectacole, iar seara vor fi lansate focuri de artificii. 

Pe de altă parte, tot la ora 10.00, în paralel cu raliul Cupa Independenţei 2009 din Piaţa Marii Adunări Naţionale, a fost organizat un miting al Asociaţiei Parlamentul '90 la care au participat şi partidele parlamentare membre ale Alianţei pentru Integrare Europeană – PLDM, PL, PD şi AMN. Discursurile vorbitorilor, care criticau guvernarea comunistă, au fost “înecate” de zgomutul asurzitor ce venea de la lansarea raliului, care se desfăşura la doar câteva zeci de metri. 

După încercarea eşuată de lovitură de stat de la Moscova, Republica Moldova devenea, la 27 august 1991, cea de-a şaptea republică sovietică ce se despărţea de Uniunea Sovietică. 

Denumirea acestei sărbători a fost schimbată acum câţiva ani de guvernarea comunistă, devenind Ziua Republicii, şi nu Ziua Independenţei, cum fusese până atunci. 

Mai multe articole despre:
Chişinău Ziua Independenţei