MENIU

Fermierii din Anglia şi Ţara Galilor sunt surprinşi de desemnarea lui Cioloş

Dacian Cioloş a ajuns măr al discordiei între Franţa şi Marea Britanie

Agricultorii din aceste ţări găsesc surprinzătoare desemnarea lui Dacian Cioloş la agricultură în viitoarea CE, dat fiind că România are o serie de probleme în domeniu. Cioloş este considerat, totuşi, potrivit să conducă viitoarea reformă a Politicii Agricole Comune.

Country Land & Business Association (CLA), o organizaţie a agricultorilor din Anglia şi Ţara Galilor, a cerut Parlamentului European să ajungă rapid la o decizie în privinţa Comisiei propuse de preşedintele Jose Manuel Barroso, din care face parte şi Dacian Cioloş, \"o alegere-surpriză pentru comisarul pentru agricultură şi dezvoltare rurală\", relatează publicaţia Farming UK citată de NewsIn.

\"Poate părea o alegere surprinzătoare desemnarea unui comisar dintr-un nou stat membru, mai ales dacă ţinem cont de starea nedezvoltată a agriculturii din România şi de dificultăţile pe care autorităţile de aici le au în implementarea satisfăcătoare a Politicii Agricole Comune\", a declarat preşedintele CLA, William Worsley. \"Totuşi, cu ajutorul profesionalismului personalului Comisiei, odată cu noua importanţă pe care o are Parlamentul European şi graţie propriei sale experienţe ca ministru al agriculturii, dl. Cioloş va fi probabil bine plasat pentru a conduce Politica Agricolă Comună, care trebuie reformată. Îi dorim succes deplin în activitate\", a adăugat Worsley.

\"Este vital ca noua Comisie să fie confirmată în cel mai scurt timp. Actualele aranjamente interimare, prin care Comisia funcţionează chiar şi după expirarea mandatului său, au potenţialul de a pune UE într-o poziţie dificilă, dacă trebuie luate decizii importante\", a arătat şeful CLA. \"Una dintre cele mai importante sarcini care stau în faţa Comisiei propuse de preşedintele Barroso va fi să ajungă la un acord privind direcţia şi dimensiunea viitoarei Politici Agricole Comune\", a reamintit Worsley.

\"CLA şi partenerii ei europeni pledează ca această politică să aibă un rol şi mai important în următoarele decenii, în special să furnizeze Securitatea Alimentară Europeană şi de Mediu - ambele ameninţate de creşterea economică şi a populaţiei şi de schimbarea climatică\", a mai spus preşedintele asociaţiei fermierilor din Anglia şi Marea Britanie.

Şi organizaţiile fermierilor din Scoţia, precum şi politicienii scoţieni au salutat desemnarea, chiar dacă surprinzătoare, a lui Dacian Cioloş pentru portofoliul agriculturii în noua Comisie Europeană
şi l-au invitat pe fostul ministru român în Scoţia pentru a cunoaşte direct problemele care îi preocupă pe agricultorii de aici.

Presa franceză a scris însă că britanicii sunt furioşi pentru desemnarea lui Cioloş la agricultură, considerând că Franţa va avea doi comisari europeni - Michel Barnier, bineînţeles, dar şi Dacian Cioloş, pentru că noul comisar pentru agricultură, chiar dacă este de origine română, este un prieten al Franţei, \"ţara sa de adopţie\". \"E prea mult pentru vecinii noştri de peste Canal, care au făcut totul pentru a bloca numirea acestui inginer agronom, fost ministru al agriculturii\", susţine cotidianul regional francez Ouest France.