MENIU

Feng Zhenghu locuieşte de circa o lună într-un aeroport din Japonia, în semn de protest faţă de abuzurile guvernului chinez

Feng Zhenghu protestează faţă de abuzurile guvernului chinez

Se spune că uneori viaţa imită arta. Aşa se întâmplă şi în cazul activistului chinez Feng Zhenghu, care trăieşte de mai bine de o lună într-un terminal al aeroportului Narita, din Japonia.

Feng Zhenghu a încercat de opt ori anul acesta să se întoarcă în China. De patru ori a reuşit chiar să aterizeze la Shanghai, doar pentru a fi trimis înapoi cu alt avion. Autorităţile nu îl primesc în propria ţară, deoarece este catalogat drept agitator. Amnesty International îl descrie pe Feng drept un important apărător al drepturilor omului. El a decis să protesteze rămânând în terminalul de sosiri al aeroportului Narita, în zona dinaintea controlului de paşapoarte. Aici trăieşte începând din data de 4 noiembrie. \"Am viză pentru Japonia, dar de data aceasta autorităţile de la Shanghai au folosit forţa pentru a mă extrăda. A fost ca o răpire. De aceea protestez şi rămân în aeroport. Vreau să mă întorc în ţara mea\", a declarat Feng Zhenghu.

Feng este profesor universitar şi a fost închis trei ani pentru că a scris o carte despre activitatea companiilor japoneze în China. Acum, trăieşte din bunăvoinţa pasagerilor, care îi dau mâncare şi foloseşte toaletele publice pentru a se spăla. \"Port acest tricou cu sloganuri de protest, pentru a atrage atenţia oamenilor asupra violării drepturilor omului în China. Sper ca toţi chinezii să se poată întoarce liberi în ţara lor\", a explicat acesta.

Între timp, Feng îşi descrie experienţa pe propriul blog şi dialoghează cu persoanele interesate de protestul său pe Twitter.

Mai multe articole despre:
Japonia aeroport China protest drepturile omului