MENIU

Femeia diagnosticată cu noua gripă şi rudele sale au fost externate

Foto: RTV
Directorul Institutului Matei Balş anunţă că femeia suspectă de gripă porcină va fi externată

Femeia diagnosticată cu noua gripă a fost externată, miercuri după-amiază, de la Institutul "Matei Balş", împreună cu rudele sale, însă va continua să rămână sub supraveghere medicală, la domiciliu, a anunţat, miercuri, directorul institutului, prof. dr. Adrian Streinu-Cercel.

"Ea are o formă uşoară de boală şi nu mai prezintă acum riscul de a răspândi virusul. Pacienta s-a prezentat la medic într-o fază terminală, în care virusul a fost eliminat şi nu mai poate infecta şi alte persoane. Femeia se simte foarte bine acum, iar cei doi copii nu prezintă niciun simptom de gripă nouă. În cazul unor simptome, copilul în cauză va fi adus la institut imediat", a precizat, pentru NewsIn, directorul institutului, prof. dr. Adrian Streinu-Cercel.

Cei doi copii ai femeii şi tatăl acesteia au fost şi ei externaţi. "Acestora li s-au recoltat, de asemenea, probe biologice şi vom monitoriza, timp de şapte zile, starea lor de sănătate", a mai spus Streinu-Cercel.

Potrivit consilierului ministrului Sănătăţii, specialistul în boli infecţioase Geza Molnar, virusul noii gripe se elimină în primele două sau trei zile de la infectare. "Femeia a avut primele simptome pe 24 mai, iar azi s-au împlinit trei zile. Pacienta se simte acum foarte bine, starea febrilă a trecut şi se poate continua supravegherea ei la domiciliu", a precizat Molnar.

Femeia are 33 de ani, este rezidentă în Statele Unite ale Americii şi a venit în România de la New York pe 23 mai, după ce a făcut escală la Paris.

"S-a prezentat la Institutul imediat cum a făcut febră mai mare de 38 de grade. A avut şi tuse, şi rinoree (scurgeri din nas - n.r.). Starea de sănătate a femeii este bună în prezent, i se face tratament cu antivirale. Recomand ca orice persoană cu aceleaşi simptome să se prezintă de urgenţă la un spital de boli infecţioase", a mai spus Bazac.

Cele trei persoane sunt un adult şi cei doi copii preşcolari ai femeii suspecte de noua gripă, în vârstă de un an, respectiv trei ani. Adultul este tatăl femeii, iar soţul acesteia nu se află în ţară în acest moment.

Primele analize ale femeii suspecte de gripă porcină au fost făcute la Institutul Cantacuzino, iar pentru confirmarea îmbolnăvirii de noua gripă, probele au fost trimise la laboratorul specializat din Londra, care va furniza rezultatul în cel mult 72 de ore. "99% este sigur că avem de-a face cu primul caz de îmbolnăvire din România. Din punct de vedere epidemiologic, nu trebuie luate măsuri suplimentare, în afara celor legate de membrii familiei şi de persoanele cu care a intrat în contact", a mai spus Bazac.

Potrivit specialiştilor, simptomele îmbolnăvirii de noua gripă apar la aproximativ şapte zile de la infectarea cu virusul H1N1. Medicii recomandă evitarea locurilor aglomerate şi respectarea regulilor de igienă, în special spălarea mâinilor cu săpun.

 

Citeşte şi