MENIU

Farmaciştii cer guvernului să fie receptiv la dialog

Foto: profy.com

Colegiul Farmaciştilor contestă decizia Guvernului de aplicare retroactivă, începând cu luna iunie, a măririi termenului de plată a facturilor emise de farmaciile care au contract cu CNAS de la 60 de zile la 120, cerând totodată executivului să deschidă "uşa dialogului".

Potrivit reprezentanţilor Colegiului Farmaciştilor, Guvernul României a decis în urmă cu o săptămână mărirea termenului de plată a facturilor emise de farmaciile care au contract cu Casa de Asigurări de Sănătate, de la 60 la 210 zile. În plus, Guvernul a decis ca această măsură să se aplice retroactiv, începând cu iunie 2009.

"Cu alte cuvinte, timp de şapte luni de acum înainte, farmaciile ar trebui să plătească lunar medicamentele pe care le achiziţionează, taxele şi impozitele către bugetul de stat, T.V.A.-ul, salariile, chiriile şi utilităţile, fără să încaseze nimic!",spun reprezentanţii Colegiului Farmaciştilor.
Cele 2.800 de milioane lei pe care Guvernul le-a alocat sistemului sanitar reprezintă bani virtuali, care vor fi decontaţi din bugetul anului 2010, se precizează într-un comunicat al Colegiului Farmaciştilor.

"Consiliul Naţional al Colegiului Farmaciştilor din România consideră această decizie, care a fost luată de către Guvern fără consultarea partenerilor sociali ca fiind iresponsabilă şi care va duce farmaciile, rapid, în imposibilitatea de a funcţiona şi implicit de a nu putea elibera medicamente pacienţilor. În această perioadă de gravă criză financiară şi economică, măsurile sectoriale trebuiesc luate cu înţelepciune şi ţinând cont de toate efectele pe care aceasta le-ar putea produce. Nu credem că închiderea farmaciilor cu consecinţele grave în privinţa asigurării cu medicamente a populaţiei şi punerea în grea dificultate a distribuitorilor şi a producătorilor de medicamente va aduce vreun beneficiu României şi românilor în această perioadă de criză".

Colegiul Farmaciştilor adaugă că deja o treime dintre farmaciile din România se confruntă cu  mari dificultăţi financiare, fiind în stare de insolvenţă şi că primele care vor avea de suferit sunt farmaciile din mediul rural.

"Colegiul Farmaciştilor din România face apel la Guvernul României să deschidă uşa dialogului. Altfel, puse la zid de către Executiv, farmaciile se vor vedea nevoite sa caute echitate în fata Preşedinţiei, Parlamentului, instanţelor judecătoreşti şi instituţiilor europene. Colegiul Farmaciştilor din România va face demersuri către toate aceste instituţii pentru a se apăra de ceea ce consideră a fi un abuz de putere a statului", încheie Colegiul Farmaciştilor.
La sfârşitul lunii septembrie, Guvernul a adoptat o ordonaţă de urgenţă prin care abilita CNAS să contracteze suplimentar, în 2009, servicii medicale şi medicamente în limita a 2,8 miliarde de lei, care pot fi decontate în 2010, astfel încât să fie asigurată finaţarea sistemului sanitar până la finele anului curent. Măsura a fost promovată de fostul ministru al Sănătăţii, Ion Bazac.

Pe 3 octombrie Guvernul a decis că aproximativ două treimi din cele 2,8 miliarde pe care CNAS le poate utiliza în 2009 vor fi utilizatepentru eliberarea de medicamente la farmacii şi în cadrul programelor de sănătate. Cea mai mare sumă - respectiv 2 miliarde de lei - va fi utilizată pentru "asigurarea continuităţii în eliberarea de medicamente la farmacii şi în cadrul programelor de sănătate", 625 de milioane de lei - pentru achiziţionarea de medicamente şi materiale în spitale, 30 de milioane de lei - pentru decontarea serviciilor de ambulanţă, iar 55 de milioane de lei - pentru decontarea serviciilor medicilor de familie. Alte 60 de milioane de lei - pentru serviciile de hemodializă şi dializă peritonală, iar 30 de milioane au fost alocate pentru specialităţi paraclinice.