MENIU

Farmaciile din Bacău riscă să fie închise din cauza datoriilor către furnizori

Foto: Realitatea Tv

În curând, unităţile nu vor mai putea elibera medicamente compensate sau vor fi închise din cauza datoriilor către furnizorii de medicamente, a atenţionat Colegiul Farmaciştilor.

În judeţul Bacău, farmaciile nu şi-au mai primit banii pe reţetele compensate încă din luna iunie. Ba mai mult, farmaciştii au susţinut că au eliberat în continuare medicamente compensate, dar pe cheltuiala proprie.

Conform legii, decontările reţetelor compensate şi gratuite se fac la 210 de zile de la eliberarea medicamentelor. "În continuare noi am făcut întâmpinări la Casa Naţională şi am solicitat (...) să ni se aloce ceva în vederea plăţilor pe luna iunie", a declarat Viorica Drăgănuţa, directorul coordonator al CJAS Bacău.

Farmaciştii din Bacău s-au plâns prefectului de această situaţie. Autorităţile locale nu au însă nicio soluţie.

Pentru reţetele compensate onorate în luna iunie, plata ar trebui facută în ianuarie 2010. Farmacistii au susţinut că pot rămâne fără medicamente din cauza datoriilor acumulate. Potrivit colegiului farmaciştilor, la nivel naţional, o treime din cele 5.000 de unităţi au datorii, iar multe dintre ele au fost date în judecată pentru neplată. Cele mai mari probleme sunt la farmaciile din mediul rural.