MENIU

Extratereştrii ar trebui să existe, dar nu ne-au vizitat încă, crede medaliatul cu aur la Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astrofizică

Marius Constantin a câştigat 7 medalii la olimpiadele de fizică, astronomie, astrofizică şi ştiinţe pentru juniori
Foto: RTV

Marius Constantin este elev în clasa a XII-a la Liceul Internaţional de Informatică din Capitală şi laureat cu aur la Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astrofizică care a avut loc în luna octombrie în Iran.

Pasiunea lui pentru astronomie a început în urmă cu trei ani, pe când obişnuia să participe la olimpiadele de fizică şi de ştiinţă pentru juniori. "Odată ce am terminat cu Olimpiada Internaţională de ştiinţă pentru juniori, în clasa a XI-a, mi-am dat seama că nu am cu ce să-mi umplu timpul. M-am hotărât să mă duc la Olimpiada de Astronomie. De atunci am prins gustul pentru aceste competiţii", a declarat în exclusivitate pentru REALITATEA.NET Marius Constantin.

Acesta crede că există forme de viaţă şi pe alte planete, iar viaţa extratereştrilor ar putea să fie asemănătoare cu a noastră, de vreme ce există aceleaşi elemente chimice în tot Universul. "Părerea mea este că extratereştrii ar trebui să existe. Având în vedere că numai în galaxia noastră sunt mai bine de 200 de miliarde de stele şi cam tot atâtea galaxii, este o probabilitate foarte mare ca undeva, o stea să aibă o planetă ca şi Pământul care să fi evoluat aproximativ în acelaşi fel şi care să fi dat condiţiile apariţiei vieţii şi a extratereştrilor", a precizat pentru REALITATEA.NET elevul Marius Constantin.  

Apocalipsa are surse umane

Cât priveşte un scenariu apocaliptic, în viziunea lui, sfârşitul Universului ar putea să vină ca urmare a acţiunilor întreprinse de oameni şi nu din cauze exterioare Pâmântului. "Cel mai probabil scenariu apocaliptic pe care pot să mi-l imaginez ar fi un razboi nuclear", crede Marius Constantin. "Ipoteza ca Soarele să explodeze şi să ne înghită pe toţi este valabilă, dar numai peste 5 miliarde de ani. Bănuiesc că ne vom găsim un alt mod de a ne distruge până atunci", a completat acesta.

Pentru că astronomia nu se mai predă în şcoală de ani buni, elevii care merg la olimpiade o studiază în timpul liber. "Unii dintre ei se duc la Observator, de acolo prind microbul şi încep să studize sau ca mine, aud de olimpiadă, studiază şi apoi se duc la Observator", a adăugat Marius Constantin.

Elevul obişnuieşte să înceapă pregătirile pentru olimpiadă cu 2-3 luni înainte de eveniment. "Pentru mine nu există termenul de ore pe zi. Există termenul de peste 2 sau 3 luni am olimpiadă la astronomie".

Acesta a mărturisit să i-a plăcut foarte mult proba observaţională de anul acesta de la Teheran, când a avut de studiat cerul. Ar fi preferat să stea o noapte întreagă în deşert să se uite la stele, lucru pe care nu poate să-l facă în Bucureşti, din cauza poluării luminoase. "În Bucureşti, parcă nu merită. Aici se văd doar Luna, câteva planete şi câteva stele. În cele mai bune zone se văd cel mult 100 de stele", a explicat Marius Constantin.

Chiar dacă este o competiţie în care se întrec cei mai buni elevi, olimpicii caută să îşi facă cât mai mulţi prieteni cu care păstrează legătura şi după ce se întorc acasă. "La olimpiada din Iran mi-am făcut foarte mulţi prieteni. Anul trecut, la Olimpiada de Astronomie din Italia, m-am împrietenit foarte bine cu elevii din Croaţia şi de abia aştept să îi văd când o să mă duc la anul la Olimpiada Internaţională de Fizică, dacă o să mă calific".

S-ar întrece cu extratereştrii

Anul acesta, la Olimpiada de Astronomie şi Astrofizică, Marius Constantin şi-a dovedit cunoştinţele în cadrul a trei probe, teoretică, de analiza datelor şi observaţională. Dacă ar fi pus faţă în faţă cu un extraterestru, nu i-ar fi teamă de o confruntare teoretică cu acesta, mai mult, crede că ar putea câştiga cu un punctaj aproape de maxim. "Dacă olimpiada s-ar desfăşura la ei (extratereştrii - n.r.), atunci ar avea un mic avantaj asupra mea la proba observaţională, dar la proba teoretică cred că aş obţine punctaj aproape de maxim ca şi de data asta", a mai declarat Marius Constantin.

Cât priveşte competenţele celorlate delegaţii, Marius Constantin a spus că performanţele lor nu ţin neapărat de buna sau proasta pregătire a elevilor. Performanţele mai puţin bune ale unor ţări precum Bolivia sau Cambodgia se datorează şi unei proaste organizări a lotului. "Delegaţia din Bolivia a aflat numai cu 2-3 zile înainte că va participa la Olimpiada de anul acesta. La fel şi delegaţia din Cambodgia. Bănuiesc că asta a contribuit într-un fel la rezultatele lor un pic mai proaste. În plus, profesorii din Bolivia au fost nevoiţi să plătească din buzunarul lor deplasarea până în Iran, pentru că statul nu a avut fonduri pentru elevii lor", a precizat acesta.

Joacă ping-pong şi cântă la chitară

Pentru că pregătirea pentru olimpiade nu-i ocupă decât câteva luni înaintea competiţiei, Marius Constantin are diverse activităţi în timpul său liber. Îi place să joace ping-pong, cântă la chitară şi vrea să înveţe bodybuilding.

După terminarea liceului, Marius Constantin intenţionează să studieze fizica, iar pentru aceasta a decis să aplice la mai multe universităţi din SUA. 

La numai 17 ani, Marius Constantin a câştigat 7 medalii la olimpiadele de fizică, astronomie, astrofizică şi ştiinţe pentru juniori, unde a obţinut 4 medalii de aur, 2 de argint şi una de bronz.