MENIU

Expoziţie inedită de pipe la Muzeul Judeţean de Istorie Gorj

Foto: www.corpipesmokers.org

O inedită expoziţie de pipe a fost deschisă, miercuri, într-una din sălile Muzeului Judeţean de Istorie "Alexandru Ştefulescu" Gorj din Tg. Jiu.

Expoziţia este organizată de Muzeul de Etnografie şi Artă Populară Baia Mare şi poartă denumirea "Pipa - obiect de ritual, instrument al viciului, obiect cu valoare artistică".

Potrivit directorului Muzeului Judeţean, în aceeaşi sală va mai mai putea fi admirată şi o expoziţie de textile şi portul popular din zonele etnografice ale judeţului Maramureş. Vor fi prezentate peste 100 de pipe foarte vechi de diferite forme şi figuri, provenite din diverse regiuni ale lumii.

"Majoritatea pipelor sunt de secolul al XIX-lea. Cea mai recentă pipă din anul 1913. De exemplu, avem: pipa păcii din piatră roşie din Munţii Minnesota, din cocean de porumb (America), din rădăcină de copac (Europa), din craniu de pisică (Europa), din scoică, din ceramică (India), din porţelan, sticlă şi fildeş (Germania)", a declarat Dumitru Hortopan, directorul Muzeului Judeţean Gorj. Potrivit organizatorilor, colecţia de pipe a fost donată, în anul 1913, Muzeului din Baia Mare de către un anume Horacsek Laslo.

Dumitru Hortopan, directorului Muzelui Judeţean Gorj, a mai precizat că există un parteneriat cu muzeul din Baia Mare: "Expoziţia de pipe este inedită şi cred că va fi gustată de publicul din Târgu Jiu. Dorim să organizăm şi noi o expoziţie la Baia Mare cu piese valoroase din cadrul muzeului nostru, care pot fi transportate".
Mai multe articole despre:
Gorj expoziţie