MENIU

Există voci care cer un audit separat pentru România la stabilirea bugetului UE, spune Diaconescu

FOTO: NewsIn

Există voci la nivelul Comisiei Europene care cer un audit separat pentru România şi Bulgaria înainte de stabilirea bugetului european pe anii următori, a spus ministrul de externe Cristian Diaconescu la emisiunea 3X3 de la Realitatea TV.

Diaconescu a spus acest lucru în contextul în care explica de ce România a susţinut la summitul european de săptămâna aceasta de la Bruxelles menţinerea în funcţie a preşedintelui Comisiei Europene Jose Manuel Barroso. România nu a susţinut cu prea mult entuziasm candidatura lui Barroso, dar era clar că majoritatea liderilor europeni o vor susţine, a explicat ministrul de externe.

Mai mult, susţinerea pentru Barroso s-ar putea dovedi utilă României mai târziu. "(La Comisia de Buget) este o problemă, (...) evident înainte de noul buget se face un audit, cum s-au consumat programele financiare pe vechiul buget. Sunt idei în acest moment la nivelul Comisiei şi la nivelul UE de a disocia România şi Bulgaria cu un audit separat şi din nou avem nevoie de Barroso şi de mulţi alţii ca acest lucru să nu se întâmple", a spus Diaconescu.

Această informaţie vine după ce şi comisarul român Leonard Orban declarase recent că există suspiciuni privind modul cum sunt cheltuiţi banii europeni în România şi că reprezentanţi din ce în ce mai importanţi în Parlamentul European şi statele membre cer suspendarea sau chiar eliminarea fondurilor europene pentru România, pe baza rezultatelor necorespunzătoare din domeniul justiţiei şi combaterii corupţiei.

Tot de curând, europarlamentarul german Ingeborg Graessle a avut iniţiativa de a propune Parlamentului European să ceară Comisiei Europene un raport special privind situaţia gestionării şi a cheltuirii fondurilor UE în România, "în lumina ultimelor regrese în ceea ce priveşte lupta anticorupţie". "Elanul reformelor în ambele ţări este reţinut, ca să spun aşa. În România însă situaţia este foarte îngrijorătoare, pentru că se înrăutăţeşte. Mă aştept ca Guvernul să demonstreze măcar puţin elan în ce priveşte reforma justiţiei. Sunt foarte mulţumită că Parlamentul European a votat să solicite aceste rapoarte speciale privind cheltuirea fondurilor, pentru că aşa putem lucra serios mai departe şi putem menţine presiunea pe aceste două ţări, ceea ce este foarte important", a declarat Graessle pentru NewsIn.

Şi Olanda doreşte o monitorizare mai strictă a fondurilor UE pentru România şi Bulgaria. Ministrul olandez al afacerilor europene Frans Timmermans a anunţat că nu cere activarea clauzei pe justiţie, dar consideră că Bruxelles-ul trebuie să fie mai strict în monitorizarea şi controlul modului cum cele două noi ţări membre cheltuie banii europeni.