MENIU

EXCLUSIV/Românii din Ţinutul Secuiesc spun că le este teamă să-şi arboreze steagul de 1 Decembrie, în anii electorali - VEZI VIDEO

Politica strică tot. Asta este concluzia locuitorilor din inima secuimii care în anii electorali preferă să lase practicile naţionaliste pe seama membrilor de partid. Aşa se face că românilor le este teamă să-şi arboreze drapelele în dreptul caselor de Zi
Secuii sunt obişnuiţi să se vorbească despre ei la televizor doar atunci când e rost de scandal politic şi să fie subiectul unor războaie mediatice pe tema autonomiei culturale sau teritoriale. Şi sunt sătui.

Politica strică tot. Asta este concluzia locuitorilor din inima secuimii care în anii electorali preferă să lase practicile naţionaliste pe seama membrilor de partid. Aşa se face că românilor le este teamă să-şi arboreze drapelele în dreptul caselor de Ziua Naţională a României. Cristuru Secuiesc este un orăşel cu puţin peste unsprezece mii de suflete unde trăiesc aproximativ cinci sute de români, între secui.

Un oraş în care politica se discută doar în intimitate. Secuii sunt obişnuiţi să se vorbească despre ei la televizor doar atunci când e rost de scandal politic şi să fie subiectul unor războaie mediatice pe tema autonomiei culturale sau teritoriale. Şi sunt sătui.

\"Vă spun eu de unde începe: de la televizor şi de acolo de sus. Da, de acolo ei ne răscolesc nişte sentimente resentimente\", povestesc trei localnici

Unul dintre ei s-a născut în Cristuru Secuiesc, iar ceilalţi doi s-au mutat în oraş odată cu găsirea unui loc de muncă.

La fiecare patru ani, povestesc oamenii, liniştea secuilor şi a românilor este tulburată de campaniile electorale.De aceeaşi părere este şi primarul din Cristuru Secuiesc, Rafai Emil.

Atâta vreme cât nu se vorbeşte politică, secuii şi românii par să convieţuiască în linişte.

Oriunde dai bună ziua, în magazin, la cârciumă, ori la restaurant ţi se răspunde în româneşte. Oamenii sunt amabili şi nu simţi că ai de-a face cu secui sau cu români. În şcoli profesorii predau materiile atât în română, cât şi în maghiară.

După atâţia ani de la Revoluţie oamenii locului sunt conştienţi că se ştiu prea puţine lucruri despre Ţara Secuilor şi despre românii care trăiesc acolo.

Mai favorizate au fost legendele urbane care povestesc cât de greu se descurcă un turist român între unguri.

REALITATEA.NET vă propune o serie de reportaje realizate în inima secuimii. În tabloul poveştilor nespuse ale secuilor au fost surprinse Şcoala, Biserica, oamenii de afaceri şi dezvoltarea turistică.