MENIU

EXCLUSIV REALITATEA.NET: Coplata va alunga din cabinete pseudo-bolnavii, spun medicii. Îşi bat joc de noi, răspund pacienţii

Foto: urbaniulian.ro
Introducerea sistemului de coplată pentru serviciile medicale este aşteptată cu nerăbdare de managerii de spitale

Noul sistem de coplată a serviciilor medicale îi trezeşte la realitate pe români, au susţinut doctorii. Medicina nu este gratuită nicăieri în lume şi nici accesibilă tuturor, au mai spus ei.

Medicii au declarat că măsura luată de Ministerul Sănătăţii nu trebuie tratată emoţional. Sănătatea este un serviciu ca oricare altul şi e normal ca fiecare să aibă acces la el în funcţie de posibilităţile financiare.

''În ultimă instanţă, păstrând proporţiile, sănătatea e un compartiment care asigură servicii. Trebuie mare grijă în a asigura totuşi o bază de servicii.  Peste asta, există pretenţii, există probleme şi acestea se asigură ca la orice alt serviciu, cu un anumit tip de cost", susţine dr. Dan Gheorghe, şef secţie cardiologie din cadrul Spitalului Colentina.

Introducerea sistemului de coplată pentru serviciile medicale este aşteptată cu nerăbdare de managerii de spitale, care vor avea astfel un buget mai mare. În plus, medicii spun că va scădea şi numărul pseudo-bolnavilor, acei pacienţi care vin la spital şi consumă resurse pentru probleme medicale închipuite.

''Beneficiarii sunt numai pacienţii. Sistemul de asigurări de sănătate din România este bazat pe principiul solidarităţii ceea ce înseamnă că cineva care contrbuie cu un salariu mare, care contribuie foarte mult la sistem are fix aceleaşi beneficii cu cineva care nu contribuie deloc. Şi atunci, în momentul în care apare coplata se mai reglează puţin din această inechitate faţă de cel care contribuie foarte mult'', susţine dr. Bogdan Andreescu, manager Spitalul Colentina.

"E bătaie de joc", spun pacienţii

Pacienţii sunt însă de altă părere. Ei spun că noua măsură luată de Ministerul Sănătăţii este încă o bătaie de joc adaugată la cele pe care le-au suportat până în prezent.

''E bătaie de joc. Bolnavii sunt trataţi cu indiferenţă. Eu sunt foarte indignată. Măsura asta eu nu ştiu pentru cine e bună, dar pentru bolnavi nu. Pe bolnavi nu îi favorizează coplata. De ce să mă pună pe mine să plătesc? Să plătească cine trebuie. Cine are bani'', spune o pacientă, bolnavă de cancer.

VEZI VIDEO

''Părerea mea este că nu ar trebui să plătim având în vedere că am contribuit la asigurări sociale o viaţă'', este de părere un alt pacient.

Ministerul Sănătăţii a anunţat că va introduce coplata serviciilor medicale de la 1 septembrie 2009. Pacienţii vor beneficia de un pachet de analize şi consultaţii acoperite de casa de asigurări, însă cele mai multe dintre acestea urmează să fie suportate din propriul buzunar.