MENIU

Exclusiv MONEY.RO - Ion Sturza, omul care a adus kazahii în România: O tranzacţie ca preluarea Rompetrol nu va mai reuşi nimeni

Foto: money.ro

Preluarea Rompetrol de către KazMunaiGaz, cel mai mare deal privat din România, realizat la o valoare de 13,5 ori EBITDA companiei, a ţinut de un om: translatorul între cele două părţi. Ion Sturza, fostul premier al Republicii Moldova şi director adjunct al Rompetrol, povesteşte, într-un interviu acordat MONEY.ro, despre cum a tradus fiecăreia dintre cele două părţi implicate ce voia să audă, în aşa fel încât tranzacţia să aibă loc.

Acum, la doi ani de la preluare, kazahii vor capitaliza Rompetrol cu 1,5 miliarde de euro, din care prima tranşă, de 500 de milioane, a venit deja, iar miliardul o va urma în următoarele luni.

"Noi am vândut Rompetrol cu 13,5 ori EBITDA. Asta a fost recordul mondial, şi nu se va repeta niciodată. Aceasta a fost ultima tranzacţie pe plan mondial la o asemenea cotaţie, şi a fost absolut fair în condiţiile de atunci. Acum se vinde la 1-1,5 ori EBITDA. Unii spun dealul a fost supraevaluat. Aceasta a fost plata pentru a intra în Uniunea Europeană şi pe o piaţă în dezvoltare, pe care kazahii, absolut consţienti de ce livram, au plătit. Şi daca ei au plătit... noi am luat", povesteşte Ion Sturza, care urmează să părăsească managementul Rompetrol la finele acestei luni.

Valoarea de preluare a pachetului de control - 75% - a fost de 1,6 miliarde de dolari. Preţul restului de 25%, preluat recent de kazahi, nu a fost făcut public.

Citeşte mai mult pe money.ro.

Mai multe articole despre:
Rompetrol companie preluare KazMunaiGaz