MENIU

Examenul de admitere la doctorat ASE Marketing - septembrie 2008, anulat în instanţă

Foto: studenthacks.org

Tribunalul Bucureşti a anulat examenul de admitere la studiile universitare de doctorat - ASE domeniul Marketing, sesiunea septembrie 2008, după ce o fostă studentă a sesizat magistraţii că admiterea la doctorat s-a făcut cu încălcarea regulamentului.

Decizia magistraţilor nu este, însă, definitivă şi poate fi atacată cu recurs în 15 zile de la comunicarea hotărârii către părţile din dosar.

Potrivit avocatului fostei studente care a contestat examenul, Costel Ciuhan, în cazul în care hotărârea Tribunalului Bucureşti de pe 1 aprilie va rămăne definitivă, Academia de Studii Economice va fi obligată să anuleze atât examenul de admitere, cât şi cursurile pentru anul universitar 2008/2009, studenţii înscrişi în acest an universitar la secţia Marketing urmând să dea un nou examen de admitere.

O fost studentă a Academiei de Studii Economice, Mara Popescu, a acţionat în instanţă Şcoala Doctorală ASE Bucureşti, cerând anularea examenului de admitere de la secţia Marketing, sesiunea septembrie 2008, motivând că a fost încălcat în repetate rânduri regulamentul privind admiterea la studiile universitare de doctorat.

Astfel, Mara Popescu a susţinut, în faţa magistraţilor, că organizatorii examenului de admitere nu au afişat numărul de locuri disponibile pentru fiecare conducator de doctorat în parte, temele de cercetare stiinţifică propuse de către aceştia şi nici lista cu ordinea intrării la proba de specialitate.

Mai mult, Mara Popescu precizează că subiectele de la examen nu au fost trase la sorţi, aşa cum se specifica "Metodologia în  privind organizarea si desfasurarea concursului de admitere la studiile universitare de doctorat - Septembrie 2008", document postat pe site-ul facultăţii. 

În loc de subiecte trase la sorţi, Mara Popescu susţine că profesorii evaluatori au adresat candidaţilor întrebări referitoare la tema aleasă pentru lucrarea de doctorat, lucrare ce, potrivit regulamentului, se realiza şi pregătea abia în timpul cursurilor de doctorat, candidaţii nefiind obligaţi să pregătească o temă anume pentru examenul de admitere.

De asemenea, Mara Popescu a reclamat magistraţilor că profesorii din comisia de evaluare nu au dat note individuale, iar proba de concurs nu dispunea de dreptul de a face contestaţie.

Reprezentanţii ASE susţin, însă, că au schimbat modalitatea de susţinere a examenului, "considerând edificatoare desfăşurarea examenului sub formă de colocviu", motivând că prin această schimbare s-a "simplificat, devenind mai echitabilă" procedura de examinare. De asemenea, reprezentanţii Academiei de Studii Economice au recunoscut, la interogatoriul administrat în instanţă, că proba pentru examenul de amitere la Şcoala Doctorală ASE, secţia Marketing, nu a dispus de o modalitate de contestare a rezultatului obţinut de către candidaţi.
Menţionăm că, potrivit rezultatelor afişate pe site-ul ASE în sesiunea septembrie 2008, secţia Marketing la examenul pentru doctorat, în urma examenului nu au fost ocupate toate locurile, mulţi candidaţi nepromovând examenul de admitere. Mara Popescu a picat şi ea examenul.

Mai multe articole despre:
ASE examen doctorat marketing