MENIU

Europarlamentare 2019. Macron vrea condiționarea fondurilor UE de respectarea statului de drept

<p>Emmanuel Macron</p>

Europarlamentare 2019. Partidul lui Emmanuel Macron și-a lansat manifestul pentru alegerile europene. Important pentru România, francezii vor să condiționeze alocarea de fonduri UE de respectarea statului de drept. 

Europarlamentare 2019. Se înmulțesc apelurile europene pentru sancțioarea țărilor care nu respectă statul de drept, un mesaj pentru statele din estul UE, printre care Ungaria, Polonia sau România, care au fost în mai multe rânduri criticate pentru așa ceva.

O propunere în acest sens apare în manifestul partidului lui Emmanuel Macron, La République En Marche.

În cadrul platformei ”Renaissance” - Renașterea, partidul aflat la guvernare în Franța cere, printre altele, condiționarea alocării fondurilor europene de ”respectarea statului de drept”, potrivit Politico.eu.

Zilele trecute, Radio Europa Liberă a citat, pe surse, îngrijorarea Parisului cu privire la situația din România. 

Franța a remarcat „cu îngrijorare, repetatele derapaje de la respectarea statului de drept din România„ dar știe „cu exactitate” care sunt „prerogativele președintelui României și (...) limitele care îi sunt impuse” de Constituție, scrie Europa Liberă, care citează „surse autorizate de la Palatul Elysée”.

„Vom profita de reuniunea de la Sibiu pentru a ne exprima încă odată întregul nostru sprijin pentru acțiunile președintelui Iohannis atât în lupta împotriva corupției cât și pentru respectarea și întărirea independenței justiției. Franța susține apărarea statului de drept!”, au precizat sursele citate.

Europarlamentare 2019: Austria vrea renegocierea tratatului UE

Franța nu este prima țară care ar susține o astfel de măsură. 

Cancelarul Austriei Sebastian Kurz, aflat în plină campanie electorală cu partidul său de centru-dreapta, și-a expus zilele trecute o viziune ambițioasă, ce include renegocierea Tratatului de la Lisabona.

”Un nou tratat este necesar, cu sancțiuni clare pentru statele membre care au datorii, pedepse pentru țările care prmit trecerea migranților fără înregistrarea lor, dar și consecințe dure pentru încălcarea statului de drept și a normelor democratice”, a spus Kurz într-un interviu acordat mai multor ziare austriece, potrivit Thelocal.at.

Europarlamentare 2019. Problema încălcării statului de drept și a normelor democratice a fost ridicată în numeroase rânduri în ultimii ani, în special în relație cu situația din Ungaria, Polonia și România.

Principalul instrument de sancționare a țărilor care încalcă statul de drept, așa-numita opțiune nucleară, ce presupune suspendarea dreptului de vot în Consiliul European, este aproape imposibil de aplicat, în condițiile în care necesită o unanimitate de voturi. 

Mai mulți oficiali europeni au vehiculat drept posibilă sancțiune reducerea fondurilor europene acordate țării care încalcă normele statului de drept.