MENIU

EURO 2016 va aduce cele mai mari încasări realizate vreodată, sunt estimările UEFA

Uniunea Asociațiilor Europene de Fotbal (UEFA) se așteaptă ca Euro 2016 să îi aducă venituri de două miliarde de euro, în creștere cu peste 40% față de cele 1,4 miliarde de euro generate de precedentul campionat european găzduit de Polonia și Ucraina, a declarat, vineri, pentru Bloomberg, directorul de marketing de la UEFA, Guy-Laurent Epstein.

Euro 2016 începe vineri în Franța, cu mai multe echipe, mai multe partide de fotbal și mai multe orașe gazdă, ceea ce înseamnă mai mulți bani pentru UEFA. Guy-Laurent Epstein se așteaptă ca drepturile de televizare să genereze 1,05 miliarde de euro, în creștere cu 25% comparativ cu ediția din 2012. Sponsorizările au crescut cu 40%, până la 450 de milioane de euro, adaugă Guy-Laurent Epstein, iar vânzările de bilete vor fi responsabile de restul până la două miliarde de euro.

Din punct de vedere economic, campionatul european depășește cu mult alte campionate regionale. De exemplu, drepturile de televizare pentru ediția din acest an a Copa America Centenario au fost adjudecate pentru 112,5 milioane de dolari. În cazul Asiei, drepturile de televizare pentru deceniul ce se încheie în 2020, perioadă care include două ediții ale campionatului regional, au fost vândute pentru un miliard de dolari.

În spatele veniturilor de miliarde de euro generate de Euro 2016 stă audiența formată din 130 de milioane de spectatori la fiecare partidă, subliniază Epstein. Audiența ar urma să crească până la 300 de milioane de spectatori la finala din 10 iulie de pe Stade de France. În contrast, finala Super Bowl 50 din februarie a avut doar 110 milioane de spectatori.

"Vom avea 51 de Super Bowl-uri în decurs de o lună", susține Guy-Laurent Epstein.

Aproximativ trei sferturi din veniturile din televizare vor veni din zona euro, chiar dacă unele țări, precum Italia și Spania, au fost nemulțumite de prețul mare cerut pentru a putea difuza partidele de la Euro 2016. Cu toate acestea, Epstein a adăugat că au crescut și veniturile realizate în SUA, Brazilia și Orientul Mijlociu.

De asemenea, cele 2,5 milioane de bilete disponibile la vânzare pentru ediția din acest an, cu un milion mai multe decât în 2012, vor fi responsabile pentru restul veniturilor generate de Euro 2016. Epstein a declarat că UEFA se așteaptă ca toate biletele să fie vândute, inclusiv o parte dintre biletele rezervate de companii pentru clienții lor, care vor fi puse și ele la dispoziția publicului.

"Este mai dificil pentru companii să invite oaspeți, din cauza înăspririi reglementărilor", susține Epstein, adăugând că spectrul terorismului și grevele care au loc în Franța nu ajută la îmbunătățirea situației.

În schimb, pentru Franța, țara gazdă, impactul Euro 2016 va fi limitat. Cercetătorii de la Centre for the Law and Economics of Sport din Limoges au estimat că turneul va avea un impact economic de 1,3 miliarde de euro, în principal de pe urma cheltuielilor fanilor, în timp ce alte 1,7 miliarde de euro au fost cheltuite pentru stadioanele care vor găzdui partidele de la Euro 2016.

Mai multe articole despre:
fotbal UEFA EURO 2016