MENIU

Emil Târnăveanu a votat odată împotriva lui Nicolae Ceauşescu şi de atunci a votat mereu când a avut ocazia

Votul te reprezintă. Aşa crede omul care a avut curajul să voteze împotriva realegerii lui Nicolae Ceauşescu în funcţia de secretar general al Partidului Comunist Român. După 20 de ani de la acel moment, bărbatul continuă să creadă că trebuie să-ţi afirmi cu tărie opinia şi să nu-i laşi pe alţii să decidă în locul tău.

În octombrie 1989, Emil Târnăveanu era inginer la o uzină din Târgu Mureş şi unul dintre milioanele de români nemulţumiţi de ce se întâmpla în ţară. A fost însă unul dintre foarte puţinii oameni care au avut curajul să-şi spună părerea. În şedinţa comitetului de partid al uzinei, Emil Târnăveanu a votat de două ori împotriva realegerii lui Ceauşescu.

\"N-am să uit niciodată un coleg care stătea stânga mea şi era un scaun liber după dânsul. Când a văzut că am ridicat mâna, s-a ridicat şi s-a aşezat cu un scaun mai încolo\", a precizat Emil Târnăveanu.

La scurt timp după aceea, Emil Târnăveanu a fost exclus din PCR şi, dacă nu venea Revoluţia, probabil că ar fi fost dat afară şi din uzină.

\"Mulţi oameni au venit după aceea, şi în timpul Revoluţiei, dar după aceea, au venit şi mi-au mărturisit: să ştii că, Emile, foarte mult ai contat pentru mine, fiindcă mi-a fost ruşine. Mi-a fost ruşine de mine însumi\", a adăugat inginerul.

La 51 de ani, Emil Târnăveanu este inginer la o firmă din Târgu Mureş şi are o invenţie brevetată care i-a adus patru medalii de aur la târgurile de specialitate. La fiecare scrutin merge să voteze, chiar dacă spune că democraţia românească este încă şubredă.

\"Îmi place să spun ceea ce cred. De la început spun: s-ar putea să n-am dreptate. Dar e viaţa mea, greşeala mea, părerea mea\", a precizat domnul Târnăveanu.

România ar evolua mai repede dacă fiecare ar avea curajul să-şi spună părerea, crede inginerul care a votat împotriva lui Ceauşescu.