MENIU

Emil Boc: Împrumutul de la FMI nu va mări nici cota unică, nici TVA-ul

Boc: Acordul pe care îl vom încheia cu Comisia Europenă, cu Fondul Monetar Internaţional are un caracter preventiv
foto: NewsIN

Premierul Emil Boc a adus miercuri lămuriri cu privire la împrumutul ce urmează a fi primit de la FMI, indicând şi destinaţia banilor în economie.

"Acordul pe care îl vom încheia cu Comisia Europenă, cu Fondul Monetar Internaţional are un caracter preventiv. Caracterul preventiv al acordului rezultă din faptul că nu vom mări nici cota unică, nici TVA-ul, cel puţin în comparaţie cu alte ţări, a precizat Boc.

Prim-ministrul a mai afirmat şi că acordul cu FMI va avea un efect major în relansarea creditării. "Este foarte important efectul psihologic de încredere şi cred că reclădim încrederea, pe piaţa creditului românesc, prin ceea guvernul face în acest moment.  Acordul cu FMI va avea un rol major, în relansarea creditării", a mai adăugat Emil Boc.

"Din banii de la FMI, două treimi va merge la Banca Naţională a României, iar aproximativ o treime va merge la Ministerul Finanţelor. De acolo, o sumă va merge spre bănci pentru pentru a fi destinată împrumuturilor şi creditării", a mai spus prim-mnistrul.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, într-o ediţie specială la Realitatea TV, că actuala criză economică va acoperi şi anul 2010. Băsescu a mai spus că România ar putea avea o creştere economică negativă de -1% şi a lăsat să se înţeleagă că împrumutul de la FMI ar putea să se apropie de 20 de miliarde de euro. Citeşte declaraţia preşedintelui