MENIU

Elţîn şi-a trăit ultimii ani într-o "colivie aurită" la ordinul lui Putin, spune un fost premier

Foto: wordpress.com

Fostul premier rus, Mihail Kassianov, a declarat că Boris Elţîn şi-a trăit ultimii ani într-o "colivie aurită", izolat şi supravegheat, la ordinul succesorului său Vladimir Putin, relatează AFP.

"El a înţeles definitiv că trăia ca un prizonier într-o colivie aurită", la împlinirea a 75 de ani la 1 februarie 2006, spune Kassianov într-o carte din care Novoe Vremia a publicat luni fragmente.

"Elţîn a suportat cu greu faptul că a fost obligat să-şi serbeze cei 75 de ani la Kremlin şi nu aşa cum dorea: liber, informal. Organizatorii au fost cei care au decis cine putea şi cine nu ptea fi invitat", povesteşte fostul premier.

Kassianov îşi aduce aminte că atunci când l-a sunat pentru a-l felicita, Elţîn era furios: "S-a plâns: 'Îmi ascultă telefonul. Este greu să vezi ce se întâmplă aici' ".

Primul premier al lui Putin, din 2000 până în 2004, Kassianov mai spune că preşedintele le-a ordonat miniştrilor să nu-l mai viziteze pe Elţîn în reşedinţa sa din Gorki. "Într-o zi, la o reuniune a Consiliului de securitate, Putin mi-a spus: Zi-le miniştrilor să nu-l mai deranjeze pe Boris Nicolaevici dacă nu este ceva important. Medicii se supără, spun că el este agitat după aceste vizite şi că îi trebuie linişte, are o inimă bolnavă".

La ultima sa întâlnire cu Elţîn în toamna lui 2006, fostul preşedinte a insistat ca oaspetele său "să schimbe periodic telefonul, pentru a scăpa de interceptări", povesteşte Kassianov.

"Cumpără mai multe, modele mai simple, pentru a nu regreta. Ia-l, vorbeşte, aruncă-l, ia altul", spune el.

Purtătorul de cuvânt al lui Putin a rămas evaziv. "Nu consider că interviul lui Kassianov poate da material pentru comentarii", a declarat Dmitri Peskov.

Mai multe articole despre:
Rusia carte Vladimir Putin Boris Elţîn