MENIU

Elefanţii de la zoo, deprimaţi din cauza singurătăţii

Foto: Earth Telegraph

Elefanţii din grădinile zoologice pot cădea în depresie, potrivit unui nou studiu care subliniază că animalele captive sunt nefericite dacă sunt ţinute singure sau în grupuri mici.

Cercetarea arată că elefanţii de la zoo sunt ţinuţi în grupuri de câte patru sau mai mici.

Oamenii de ştiinţă spun că acest lucru este îngrozitor pentru animalele de turmă. Nu înseamnă doar că elefanţii nu pot învăţa aptitudini sociale importante ci şi că aceştia încep să aibă un comportament anormal, care sugerează depresia, precum legănarea pe loc sau mersul în cercuri.

Specialistul în animale Dr. Paul Reeves de la Universitatea Salford a studiat 200 de grădini zoologice din lume. În 2006, 69% dintre elefanţii asiatici şi 80% dintre cei africani, ţinuţi în zoo, stăteau în grupuri de câte patru sau mai puţin.

Grupurile de protecţie a animalelor recomandă ca elefanţii să fie ţinuţi în grupuri de şapte sau mai mult, pentru a reflecta mai bine habitatul lor natural.

Dr. Rees, care şi-a petrecut ani de zile decodând structura socială complexă a elefanţilro, a spus că elefanţii ţinuţi în grupuri mici nu pot învăţa aptitudini sociale importante precum găsirea unui partener sau ritualurile de salutare.

În sălbăticie, elefanţii stau în grupuri de 12, în medie. Greutatea lor ajunge până la şase tone, fiind cele mai mari mamifere de pe uscat. Sunt foarte inteligenţi şi pot trăi până la 70 de ani, deşi numărul lor este în scădere, din cauza braconajului şi distrugerii habitatului.