MENIU

Echipa de regizori a studiourilor Pixar, distinsă cu Leul de Aur pentru întreaga carieră, la Veneţia

Foto: www.collider.com

Echipa de regizori a studiourilor de animaţie Pixar, care au lansat filme precum "Finding Nemo" şi "Toy Story", a fost distinsă cu premiul Leul de Aur pentru întreaga carieră în cadrul ediţiei 2009 a Festivalului Internaţional de Film de la Veneţia.

Echipa de creaţie de la Pixar este condusă de John Lasseter şi îi include pe Brad Bird, regizorul "Ratatouille", Pete Docter, care a regizat "Monsters Inc", Lee Unkrich, regizor al "Toy Story 3", şi Andrew Stanton, care a regizat "Wall-E".

Pixar a produs, de-a lungul timpului, zece filme, dintre care patru au câştigat Oscarul pentru cea mai bună animaţie.

Lasseter a declarat că extinderea la 10 a numărului de nominalizări la categoria Cel mai bun film al anului deschide noi oportunităţi pentru peliculele de animaţie. Până în prezent, "Beauty and the Beast", realizat în 1991, este singurul film de animaţie care a fost nominalizat la această categorie a premiilor Oscar.

Leul de Aur de la Veneţia pentru întreaga carieră a fost înmânat echipei Pixar de creatorul "Star Wars", George Lucas.

Pixar a debutat ca divizie de grafică pe computer a companiei Lucasfilm, iar în 1986 George Lucas a vândut-o fondatorului Apple, Steve Jobs, pentru 10 milioane de dolari. În 2006, studiourile Pixar au fost cumpărate de Disney.

Cea mai recentă animaţie a Pixar, "Up", a fost lansată anul acesta la Festivalul de Film de la Cannes şi a avut încasări semnificative în cinematografele din toată lumea.