MENIU

Ecaterina Andronescu: Până la sfârşitul lui aprilie, începem discuţiile pentru noua Lege a învăţământului

Foto: NewsIn

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a declarat că, până la sfârşitul lunii aprilie, va demara discuţiile cu specialiştii şi factorii interesaţi pentru realizarea unui pachet de legi ale educaţiei care să abordeze global sistemul de învăţământ preuniversitar şi cel superior.

"Spre deosebire de ministeriatul anterior, noi nu considerăm că învăţământul superior şi cel preuniversitar sunt două părţi dinstincte ale educaţiei, iar prin noua lege vrem să abordăm global cele două sisteme. Vrem să punem la punct o lege care să dea stabilitate sistemului pentru 10-12 ani", a precizat Andronescu.

Ideea unui pachet de legi ale educaţiei a fost vehiculată de Andronescu încă de la numirea sa în funcţie, în decembrie 2008.

Pachetul de legi ar urma să conţină, printre altele, un nou curriculum şcolar şi o nouă metodologie pentru examenele naţionale.

"Aş vrea să reducem numărul de probe la bacalaureat, pentru ca elevii să se poată pregăti temeinic", a spus, în ianuarie, ministrul Educaţiei, care a adăugat că va elimina şi tezele unice şi va reintroduce examenle de admitere la liceu.

Pe de altă parte, Andronescu a precizat că nu va face publice niciun fel de informaţii despre modul în care va avea loc bacalaureatul din 2010, "pentru a nu-i deruta pe candidaţii de anul acesta".

La un nou pachet de legi ale educaţiei lucrează şi Comisia prezidenţială condusă de Mircea Miclea. Preşedintele Traian Băsescu a declarat luni că se va întâlni cu sindicaliştii din educaţie la sfârşitul lui aprilie, când vor începe discuţiile pe proiectul realizat de Miclea.

În acelaşi timp, şeful statului a anunţat discuţii şi pe baza proiectelor legislative pregătite de Ministerul Educaţiei, astfel încât să rezulte cea mai bună formulă pentru noua Lege a învăţămânului, în condiţiile în care pachetul propus anterior de fostul ministru Cristian Adomniţei a fost suspendat.