MENIU

E. Boc: Pensiile speciale vor fi recalculate pe baza principiului contributivităţii

Foto: RTV

La şase luni după ce Legea pensiilor va intra în vigoare, pensiile speciale vor fi recalculate pe baza pricipiului contributivităţii, a spus Emil Boc, marţi seară, în cadrul unei emisiuni televizate.

"Toată lumea se va raporta la acelaşi nivel al contributivităţii ca mod de calculare a pensiilor", a spus premierul Emil Boc.

În momentul de faţă nu se poate vorbi de "probleme" în ceea ce priveşte plata salariilor şi a pensiilor în România, a spus Emil Boc.

"Pensiile şi salariile se plătesc şi acum, şi până la sfârşitul anului şi în 2010. Nu avem probleme. Avem resursele financiare concepute în aşa fel încât să le plătim", a asigurat  şeful Executivului.

Cu toate acestea, din momentul în care Legea pensiilor va intra în vigoare, "toată lumea se va raporta la acelaşi nivel al contributivităţii, ca mod de calculare".

Astfel, în termen de şase luni de la intrarea în vigoare a legii, pensiile speciale vor fi recalculate, în minus.

"În domeniile unde sunt legi speciale, pensia se calculează în felul următor: 80% este pensia din ultimul salariu pe care l-ai primit în mână, în care ţi-au băgat prime, bonusuri... Aşa sunt legile speciale în România. De aceea este lumea revoltată pe sistemul acesta de legi speciale", a explicat premierul.

Odată cu intrarea în vigoare a legii, spune Emil Boc, "toată lumea se bazează acum, la pensie, pe acelaşi principiu: ai contribuit pe parcursul vieţii la sistemul de pensii, ai pensie mai mare sau mai mică, în funcţie de contribuţie. Pensiile speciale se recalculează în funcţie de contribuţia pe care ai avut-o".

Potrivit primului-ministru, în momentul de faţă există 473 de parlamentari care beneficiază de pensie de serviciu.

"După datele pe care le am, de la bugetul de stat este finanţată diferenţa dintre pensia de seviciu şi cea care i s-ar cuveni pe baza contribuţiei şi, în medie, la fiecare parlamentar punem cam 14 milioane de lei ca să-i dăm pensie. În fiecare lună, în plus faţă de cât a contribuit", a explicat Emil Boc.

Mai mult, spune primul-ministru, "la personalul aeronautic, punem 74 de milioane de la bugetul de stat, bani pentru a putea asigura plata pensiilor respective. La magistraţi punem 58 de milioane, la funcţionarii publici-parlamentari 609 lei în fiecare lună, la personalul diplomatic 12 milioane de lei".

PD-L a depus încă din ianuarie un proiect de lege de desfiinţare a legii parlamentarilor, dar nu a reuşit să-l urnească din Parlament, a continuat Boc.

"Moţiunea de cenzură este iniţiată pentru că Legea pensiilor loveşte în pensiile parlamentarilor. Tocmai de aceea Guvernul trebuie să-şi asume răspunderea", a completat premierul. 

"După ce am ajuns la Palatul Victoria, ne-am dat seama că majoritatea de 70% a fost numai una teoretică, pe hârtie. În practică nu s-a materializat în susţinerea reformei majore a statului pentru proiectele importante. Nu a fost posibil asta în Parlament pentru că acolo nu a funcţionat mjoritatea aceea de 70% şi au fost alte lucruri ce ţin de comisii, anchete, decât susţinerea proiectului legislativ al Guvernului. Şi atunci am fost nevoiţi să luăm noi iniţiativa şi să folosim procedura constituţională a asumării răspunderii", a încheiat Emil Boc.

Mai multe articole despre:
Emil Boc moţiune pensie Legea pensiilor asumare