MENIU

Două treimi din ţările continentului european se confruntă cu fenomene meteorologice extreme

Foto: Realitatea TV

Aproape două treimi din ţările continentului european se confruntă cu fenomene meteorologice extreme. Pentru sâmbătă au fost emise avertizări de cod galben şi portocaliu. Vorbim de ploi torenţiale, vijelii şi nu în ultimul rând caniculă. Acestea provoacă la rândul lor inundaţii, alunecări de teren şi incendii. Aceste dezastre au făcut până în prezent aproape 20 de morţi în Europa.

Cea mai afectată de fenomenele meteo extreme a fost Polonia. Aici numărul morţilor a ajuns la opt. Ploile torenţiale şi rafalele de vânt caracteristice mai degrabă unui uragan au smuls copaci din rădăcini şi au lăsat sute de case fără acoperişuri şi curent electric. Multe dintre victime au sfârşit zdrobite de obiectele luate de vânt, care pe alocuri a suflat chiar şi cu 130 de kilometri la oră.

Doi morţi şi zeci de răniţi şi în Cehia din cauza vijeliilor, în vreme ce inundaţiile au făcut pagube de 20 de milioane de euro în Austria. Dacă centrul şi nordul Europei au avut de suferit din cauza furtunilor, statele sudice s-au confruntat cu temperaturi caniculare.

Zone întinse din Spania, Franţa, Italia şi Grecia au căzut pradă incendiilor de vegetaţie. Numai în Spania şase pompieri aflaţi la datorie au fost ucişi în ultimele trei zile. În Sardinia 10.000 de hectare de pădure au fost mistuite în şase incendii diferite.

Croaţia este singura ţară în care a fost emis un cod roşu de caniculă.