MENIU

Două noi minuni naturale pe lista patrimoniului UNESCO

Foto: IUCN
Foto: IUCN
Foto: IUCN
Foto: IUCN
Foto: IUCN
Foto: IUCN
Foto: IUCN

Marea Wadden, din nordul Germaniei şi Olandei, şi munţii Dolomiţi din nordul Italiei au intrat pe lista patrimoniului mondial UNESCO, la recomandarea Uniunii Internaţionale pentru Conservarea Naturii (IUCN), iar Parcul Naţional Tubbataha Reefs din Filipine, deja existent pe lista UNESCO, a fost extins considerabil.

După un an de evaluări riguroase, IUCN, care este organismul de consultanţă al UNESCO pe probleme de natură, a prezentat rezultatele în cadrul unei reuniuni din Sevilia, Spania. Cu cele două noi situri, numărul minunilor naturale şi mixte ajunge acum la 201.

Marea Wadden este una dintre cele mai importante regiuni din lume pentru păsările migratoare, cu până la 6,1 milioane de păsări prezente în regiune în acelaşi timp, cu peste 400.000 de perechi capabile de reproducere şi cu o medie de 10-12 milioane de părsări în trecere, în fiecare an.



"Mlaştinile de pe coastă nu sunt întotdeauna cele mai bogate în faună, dar nu este şi cazul Mării Wadden. Numărul peştilor, crustaceelor ţi păsărilor este uimitor. Biodiversitatea globală depinde de acest ecosistem special", a declarat Pedro Rosabal, din cadrul programului IUCN pentru zone protejate.

Munţii Dolomiţi din Italia au fost înscrişi în lista patrimoniului UNESCO datorită frumuseţii lor naturale extraordinare şi importanţei formaţiunilor de calcar. Stâncile calcaroase depăşesc 1.500 de metri şi alcătuiesc cele mai înalte ziduri de calcar din lume. Fosilele din Dolomiţi oferă indicii despre viaţa marină de acum 200 de milioane de ani.



"Sunt recunoscuţi în întreaga lume pentru cele mai frumoase panorame de pe Pământ", a declarat Tim Badman, de la IUCN.

Parcul marin Tubbataha Reef din Filipine, care a fost înscris pe lista UNESCO în 1993, a fost extins considerabil, la recomandarea IUCN. Parcul Naţional este casa unor recife de corali minunate, cu o mare diversitate a vieţii marine, incluzând balene, delfini, rechini şi ţestoase. Situl este acum de trei ori mai mare ca înainte, crescând de la 33.000 de hectare la 97.000. Recifele sale găzduiesc peste 350 de specii de coral şi aproape 500 de specii de peşti.